Vicepresident Mike Pence and talman Nancy Pelosi när kongressen ska godkänna valresultatet från november. Foto: Erin Schaff, AFP 6 januari 2020

Krav växer på vicepresident Pence att avsätta Trump i förväg

Uppdaterad
Publicerad

Sent på onsdagskvällen skickade demokraterna i amerikanska kongressens justitieutskott ett brev till vicepresident Mike Pence där de kräver att han avsätter president Donald Trump i förväg. Även republikaner riktar sådana krav.

Kongressledamoten David Cicilline (Demokrat) delade brevet på Twitter. Tillsammans med partikollegor i justitieutskottet uppmanar de vicepresident Pence att åberopa det 25:e författningstillägget för att avlägsna Donald Trump från ämbetet, rapporterar The Hill.

Bara timmar efter att en pro-Trump-folkmassa stormade senaten restes krav om att den sittande presidentens mandat bör avslutas före den 20 januari då den nya presidenten ska svära eden.

”Även i sitt videomeddelande (onsdag) eftermiddag avslöjade president Trump att han inte är mentalt frisk och fortfarande inte kan bearbeta och acceptera resultatet av valet 2020”, skriver lagstiftarna till Pence.

De fortsätter:

”För vår demokratis skull uppmanar vi er eftertryckligen att åberopa det 25:e författningstillägget och börja processen med att avlägsna president Trump från makten. Presidenten har visat gång på gång att han inte är villig att skydda vår demokrati och utföra ämbetets uppgifter.”

Republikan: ”Måste avlägsnas”

Även ett växande antal republikanska ledare och kabinettjänstemän uppger för CNN att de anser att Donald Trump bör avskedas från sitt ämbete före den 20 januari.

Fyra av dem krävde att det 25:e författningstillägget bör åberopas. Två andra sa att presidenten skulle åtalas.

”Han måste åtalas och avlägsnas”, sade en icke namngiven nuvarande republikansk vald tjänsteman till CNN.

”Chock för systemet”

En före detta högre tjänsteman sa att presidentens handlingar var allvarliga nog för att avlägsna honom, även om det är kort tid kvar av mandatet.

”Jag tror att detta har varit en enorm chock för systemet. Hur håller du honom på plats i två veckor efter det här?” sade den tidigare, icke namngivne, tjänstemannen till CNN.

Fakta: 25:e författningstillägget

Det finns två sätt att avsätta en president: riksrätt eller om en majoritet i kabinettet intygar att presidenten inte är kapabel att sköta sitt jobb.

Författningstillägget skrevs på 1960-talet efter mordet på John F. Kennedy när man insåg att procedurerna för att utse en efterträdare var oklara.

Det mest aktuella avsnittet är den fjärde paragrafen har aldrig tillämpats.

Källa: Amerikaanalys, National Constitution Center

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.