Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De omfattande översvämningarna i Chersonregionen i södra Ukraina riskerar påverka jordbruket och få en effekt på spannmålspriserna. Foto: Oleg Tuchynsky/AP/TT och Bernat Armangue/AP/TT

Experten: Dammkollapsen i Ukraina en katastrof för jordbruket

Uppdaterad
Publicerad

Förödelsen efter den kollapsade kraftverksdammen i Nova Kachovka i södra Ukraina, en av världens största spannmålsexportörer, är massiv. Nu väntar en katastrof för jordbruket i området, enligt Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund.

Enligt den ukrainska tidningen Kyiv Post saknar så många som 94 procent av bevattningssystemen i regionen Cherson nu en vattenkälla. I regionen Zaporizjzja saknar 74 procent vatten medan samma siffra för Dnipropetrovsk är 30 procent.

– Lokalt och nationellt är det som har inträffat naturligtvis en katastrof, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF.

Vad betyder det här för jordbruket i regionen?

– Att ett redan svårt läge blir sämre. Man får naturligtvis försöka omdisponera resurserna inom landet, men Ukraina har redan en nedsatt skörd av kriget och dessutom svårt att få ut produkterna på världsmarknaden, säger han och tillägger:

– Det här odlingsåret är naturligtvis förstört. Sedan handlar det om hur snabbt man kan reparera den här skadan och det beror ju på hur kriget utvecklas.

”Kommer att märkas på priserna”

Hur kan det här påverka matproduktionen i världen?

– I ett globalt perspektiv får det inte några jättestora och tydliga konsekvenser. Däremot innebär det ytterligare en försämring av försörjningsförmågan i Ukraina.

– Priserna på spannmål har ökat efter krigsutbrottet och jag har svårt att se att det här kommer leda till samma typ av prisökningar. Det kommer rimligtvis att märkas på priserna, men det är inte av samma dignitet som tidigare.

Lars-Erik Lundkvist på LRF säger att damkollapsen i Nova Kakhovka kommer att få katastrofala konsekvenser för jordbruket i Ukraina. Foto: Pressbild

Kan priserna i Sverige påverkas?

– Nej, prisutvecklingen i Sverige påverkas mer av den allmänna inflationstakten. Skördeutfallet i höst, såväl i Sverige som i Europa och på global nivå, kommer ha större betydelse för prisutvecklingen.

”Ytterligare ett exempel på krigets alla fasor”

Vad tänkte du när du såg nyheten om att dammen kollapsat?

– Att det är ytterligare ett exempel på krigets alla faror och fasor. Man blir naturligtvis betänksam över vad det här kommer att leda till och vad konsekvenserna blir på längre sikt. Det är naturligtvis ingen bra nyhet kopplad till utvecklingen i Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet