Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Woxenius Professor i sjöfartens transportekonomi och logistik förklarar hur stoppet kan påverka. Foto: SVT, Reuters.

Experten efter Suez-stoppet: Därför kan dina badleksaker bli försenade

Uppdaterad
Publicerad

Knappt en vecka satt fraktfartyget Ever Given fast i Suezkanalen men följderna kan visa sig först om några veckor.

– Det som är planerat att komma i början på maj där kan det nog vara problem, säger Johan Woxenius, professor i sjöfartens transportekonomi och logistik vid Göteborgs universitet.

Suezkanalen har stått still i båda riktningar i nästan en vecka på grund av att ett fartyg suttit fast på tvären i kanalen. Enligt Johan Woxenius kan det dröja ett tag innan vi i Sverige påverkas av stoppet.

– Fartygstransporterna tar väldigt lång tid, så det är flera fartyg som faktiskt passerat kanalen innan stoppet. Det är nog två-tre båtar till som kan komma till Göteborg innan vi märker av det här stoppet, säger han.

Handlar om stora pengar

Det har figurerat siffror på vad stoppet i Suezkanalen har kostat. Allt mellan 400 miljarder dollar i timmen enligt Bloomberg, till 14 miljoner dollar per dag. Och det är svårt att uppskatta den faktiska kostnaden, menar Johan Woxenius.

– Det beror på hur stor förseningen blir till slut. Och om förseningen innebär att det endast är lagervaror som ändå inte töms, eller om fabriker tvingas pausa, säger han.

Och fortsätter.

– Men att det har att göra med stora pengar är väldigt tydligt, säger Johan Woxenius.

Säsongsvaror

Men hur kommer vi som konsumenter märka av det här stoppet? Kanske genom att säsongsvaror, som är planerade längre fram, inte kommer i tid. Men att det skulle få större konsekvenser för priset har Johan Woxenius svårt att se.

– Transporten är en väldigt liten del. Du kommer behöva betala en väldigt liten del på längre sikt, säger han.

Se sjöfartsforskaren förklara i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer