Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ali Mirazimi varför han anser att krav på test på resenärer från Kina inte är en effektiv åtgärd. Foto: TT/AP/SVT

Virusforskaren Ali Mirazimi: Finns alltid risk för nya varianter

Uppdaterad
Publicerad

När smittspridningen nu åter skenar i Kina finns risken att nya varianter av coronaviruset dyker upp. Det säger virusforskaren Ali Mirazimi.

– Men skyddet i Sverige och Europa är väldigt bra, säger han i Aktuellt.

Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi på Karolinska institutet, konstaterar att de virusvarianter som är mest smittsamma har egenskapen att kunna gå förbi antikroppar som vi får när vi vaccinerar oss. Om nya varianter dyker upp i Kina, där smittspridningen just nu är enorm, finns det risk att sådana varianter sprids även utanför Kinas gränser.

– Men vi ska komma ihåg att vi har haft en rejäl spridning av omikron i Sverige, Europa och resten av världen. Därmed har vi byggt upp skydd och immunitet både hos individer och i samhället. Nya varianter kommer alltid att dyka upp, men skyddet i Sverige och Europa är väldigt bra, säger Ali Mirazimi.

Hör Ali Mirazimi i klippet ovan om varför han inte tycker att krav på test vid inresa från Kina är en effektiv åtgärd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.