Experten: Finns risk för fullskaligt krig

Uppdaterad
Publicerad

Det finns risk för ett fullskaligt krig i den pågående konflikten i Gaza – men minst lika oroande är våldsamheterna på gatorna som sker parallellt med upptrappningen. Det enligt Mellanösternexperten Anders Persson.

– Många bedömare menar att det är det mest oroväckande just nu, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Israel inledde natten till fredag en offensiv mot Gazaremsan. Enligt den israeliska försvarsmakten IDF deltar både markstyrkor och flygvapnet. Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet, följer utvecklingen och menar att det skulle innebära en väldigt tydlig eskalering om Israel väljer att gå in i Gaza med marktrupper. Senast det skedde var 2014.

– Historisk har Israel varit motvilliga eftersom det leder till väldigt stora förluster, säger Anders Persson i SVT:s Morgonstudion.

Israel-Palestina 2021

Ser risk för krig

Enligt Anders Persson är både ett nytt krig och ett nytt omfattande palestinskt uppror mot Israel möjliga scenarier.

– Det kan bli ett fullskaligt krig i Gaza, vi har sett tre sådana – 2008, 2012 och 2014 – och det är möjligt att det blir ett fjärde sådant. Det finns också bedömare som ser en risk för en ny palestinsk intifada från Västbanken och in i Israel, säger han.

Gatuvåldet oroar

Vid sidan av upptrappningen mellan Hamas, den terrorstämplade organisationen som i praktiken styr i Gaza, och Israels militär har flera våldsdåd ägt rum på gatorna i israeliska städer. Flera klipp från våldsdåden sprids nu i sociala medier.

– Många bedömare menar att det är det allra mest oroväckande just nu, eftersom sekteristiskt våld har väldigt långsiktiga effekter, det väcker bland annat frågor kring framtida samexistens, säger Anders Persson.

– Det vi nu ser är pöblar på båda sidor som ger sig på varandra och filmar och lägger ut det på sociala medier vilket inflammerar situationen ytterligare, och det är något nytt i den här konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet