Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken effekt får resolutionen om vapenvila? Hör Anders Persson, statsvetare och expert på Israel-Palestinakonflikten och SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi i Aktuellt. Foto: SVT/TT

Experten: Inte säkert att varken Israel eller Hamas accepterar

Publicerad

FN:s säkerhetsråd har godkänt en resolution som manar till tillfällig vapenvila i Gaza. Nu återstår att se hur Israel och Hamas svarar.

Enligt Mellanösternexperten Anders Persson är det inte säkert att beslutet kommer att göra någon omedelbar skillnad.

14 medlemmar i FN:s säkerhetsråd röstade på måndagen för resolutionen som manar till en omedelbar humanitär vapenvila i Gaza och att Hamas gisslan ska släppas.

USA valde för första gången att lägga ner sin röst helt, något som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar är en ”tydlig reträtt”.

Krig mellan Israel och Hamas

Netanyahu markerade även mot USA genom att direkt ställa in delegationens resa till Washington för att diskutera Israels planerade markinvasion av Rafah.

Sätter diplomatisk press

På pappret är resolutionen bindande men det är oklart vad den betyder för striderna. Anders Persson, statsvetare Linnéuniversitetet, menar att det inte helt säkert kommer att göra någon omedelbar skillnad.

– Jag har väldigt svårt att se att Israel ska acceptera det här rakt av i nuläget och att Hamas villkorslöst ska släppa sin gisslan, säger han i Aktuellt och fortsätter:

– Det är inte säkert att deras sida kommer att följa den här resolutionen. Men jag tror att det på sikt kan få en effekt att pressa parterna mot någon typ av vapenvila, eller att dämpa kriget. Det är det mest signifikanta diplomatiska initiativet hittills i konflikten.

Forskaren tror att andra länder kommer att pressa på och att vi kommer se ”mycket tyst diplomati” framöver.

– Jag tror också att det kommer att pressa förhandlingarna vi för närvarande ser i Doha, Qatars huvudstad, säger Anders Persson.

Mer om USA:s skifte och förklaringen till det i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet