Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är mer orolig än vad jag har varit på många år” säger Oscar A. Jonsson, doktor i rysk krigsföring vid Försvarshögskolan.

Experten: Jag har inte varit såhär orolig på många år

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har fortsatt att skicka trupper till gränsen mot Ukraina – och har nu nog med trupper på plats för att genomföra en invasion. Det säger Oscar A Jonsson, doktor i rysk krigföring. 

– Jag har inte varit såhär orolig över läget på många år, säger han. 

Oscar A Jonsson, doktor i rysk krigföring, ser en ny rysk invasion av Ukraina som mer sannolik än på länge. USA har hävdat att man har starka bevis för ryska planer på aggressiva insatser mot Ukraina. I början av december publicerade New York Times uppgifter om att Ryssland har 175 000 man på plats vid gränsen till Ukraina och att tidningen har tagit del av trovärdiga planer på en ny rysk invasion av Ukraina i slutet av januari.

– De trupper som Ryssland har vid gränsen är de trupperna man skulle behöva för en militär invasion. Jag är mer orolig över läget än jag har varit på många år, säger Oscar A Jonsson till SVT. 

Oscar A Jonsson menar att ingenting av det som har framkommit från fredagens Nato-möte lär få Ryssland att omvärdera sina eventuella planer.

– Efter att Ryssland invaderade Ukraina 2014 och möttes av ganska symboliska restriktioner så räknar Ryssland med att Nato och EU inte har beredskapen och viljan att vidta några starkare åtgärder vid en ny invasion, säger han. 

– Nato säger att man ska stötta Ukraina på olika sätt men säger samtidigt att Ukraina är en partner och inte en Nato-allierad och att man inte kommer att skicka trupper till Ukraina.

Se Oscar A Jonssons analys av situationen i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer