Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mellanösternexperten går igenom tre möjliga anledningar till att humanitär korridor dröjer till Gaza. Foto: SVT/AP Photo/Hassan Eslaiah

Experten: Kan vara diplomatiskt spel att gränsen inte öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpen står och väntar vid Rafah-övergången på gränsen mellan Gaza och Egypten. Men vem som sätter käppar i hjulet för öppningen råder det delade meningar om.

– Av allt att döma pågår det ett komplext politiskt och diplomatiskt spel om gränsövergången, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

En kö med lastbilar med mat och förnödenheter från världens länder ringlar sig lång på den egyptiska sidan av gränsen mot Gaza i väntan på att bli insläppta. Egyptens utrikesminister sa på måndagen att man var beredda att öppna gränsen för att skicka in hjälp och evakuera utländska medborgare men att Israel satte stopp. Men det är oklart om det är Israel, Egypten, båda två eller Hamas som står i vägen för att övergången öppnas.

– Det kan vara så att olika länder vill ha olika typer av eftergifter i utbyte mot att man går med på lättnader till Gaza, säger Anders Persson.

Folkhälsokris nära

FN har varnat för en folkhälsokris i Gaza sedan Israel försatt området under blockad. Efter Hamas attacker mot Israel har Israel bombat Gaza intensivt och strypt inflödet av vatten och el.

Det finns andra gränsövergångar från Gaza mot Israel men de är stängda. Vissa av dem attackerades av Hamas den 7 oktober. Gaza har också kust mot Medelhavet.

– Det finns problem kopplade till de här alternativen. Till exempel att Hamas ska kunna stjäla en del av förnödenheterna. Ovanpå detta har det skett ett antal israeliska bombningar just av gränsstationen mellan Gaza och Egypten, säger Anders Persson.

Vill undvika flyktingkris

Natten till tisdag ska USA och Israel ha kommit överens om att samarbeta för att hitta vägar för hur internationellt bistånd ska kunna komma in i Gaza. Vad det betyder exakt är oklart.

– Det finns också röster i den israeliska regeringen som inte vill gå med på några eftergifter överhuvudtaget till Gaza i nuläget av risk för att kunna stötta Hamas direkt eller indirekt, säger Anders Persson.

Egypten har uttryckt viljan att skicka in hjälp. För dem kan dock en oro finnas för att öppna gränsen åt andra hållet.

– Egypten vill inte ta emot palestinska flyktingar om det skulle leda till en långvarig flyktingkris. Dessutom finns risken att Hamasmedlemmar kommer med flyktingströmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.