Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diplomati, militär intervention eller ekonomiska sanktioner – se Isak Svensson förklara vad som kan fungera. Foto: SVT

Experten: Nu finns bara ett sätt att påverka Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

De diplomatiska samtalen mellan Ryssland och västländer – som Tyskland, Frankrike och USA – räckte inte för att avstyra den ryska invasionen i Ukraina. Och sanktionerna efter anfallet har kritiserats för att inte vara vassa nog. Så vilka möjligheter har det internationella samfundet att påverka Ryssland under pågående invasion?

– Man måste öka kostanden för Ryssland för att få dem att komma till förhandlingsbordet, säger Isak Svensson, professor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet.

Under fredagen gjorde både Ryssland och Ukraina uttalanden om att komma till förhandlingsbordet. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov gav beskedet att Ryssland är redo för samtal – förutsatt att Ukraina lägger ned sina vapen.

– Jag tolkar det som att Ryssland inte är seriöst intresserade av förhandlingar – det är kapitulationsförhandlingar inte fredsförhandlingar.

Han menar dock att man inte bör räkna ut diplomati på det stora hela.

– Men även om de officiella diplomatiska kanalerna inte är verkningsfulla nu är det viktigt att fortsätta ha diplomatiska kontakter med civilsamhället för att visa att konflikten handlar om Kreml-regimen, säger han.

Diplomati, militär intervention eller ekonomiska sanktioner – se Isak Svensson förklara vad som kan fungera i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet