Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, om effekterna åtalet mot Trump kan få. Foto: TT/AP/SVT

Experten om åtalet mot Trump: ”Allvarligt att synen på rättsväsendet börjar undergrävas”

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett om Donald Trump fälls eller frias kommer det här åtalet bli historiskt och få konsekvenser. Det menar Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det här är stort. Det har aldrig hänt att en förre detta president tagit sig in i en brottsmålsdomstol.

Den förre presidenten Donald Trump hade en bister min när han gick in i rättsalen under tisdagen. Trump åtalas på 34 punkter för att ha förfalskat affärshandlingar i samband med uppmärksammade ekonomiska uppgörelser med två kvinnor som han påstås ha haft sexuella relationer med.

Trump själv nekar på samtliga punkter och menar att åtalet är politiskt motiverat. Utanför rättsalen har demonstranter och Trump-supportrar samlats för att visa sitt stöd till ex-presidenten och sitt missnöje med rättssystemet. En oroväckande utveckling, enligt Dag Blanck.

– Att synen på rättsväsendet börjar undergrävas, att man inte litar på rättsskipningen, det är ju allvarligt i vilket land som som det än sker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.