Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Hedenskog: ”Det är att betrakta som krigsbrott och ett potentiellt folkmordsbrott” Foto: SVT

Experten: ”Ett försök att dränera Ukraina på dess framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Tio tusen ukrainska barn har försvunnit sedan kriget började. Många har förts till Ryssland där de ingår i Kremls propaganda.

– De påstår att barnen är övergivna och vill visa för omvärlden att Ryssland gör en humanitär insats. Men det är bara ytterligare ett sätt att försöka dränera Ukraina på dess framtid, säger Jakob Hedenskog på Centrum för Östeuropastudier i Aktuellt.

Jakob Hedenskog pekar på att 2,9 miljoner ukrainare tagits emot som flyktingar i Ryssland sedan kriget började, detta enligt FN:organet UNHCR:s statitstik. Men antalet innefattar även dem som förts dit med tvång, som exempelvis begåvade ukrainska studenter.

Förutom propagandasyftet visar tillvägagångssättet på hur den ryska ledningen, liksom även stora delar av befolkningen, inte betraktar Ukraina som en nation och att ukrainare inte har rätt till en egen stat, uppger Hedenskog.

Kriget i Ukraina

Hör mer om de bortförda barnens situation i klippet ovan.

Ryska fjärran östern

Jakob Hedenskog berättar att många av de barn som förts bort deporteras till ryska fjärran östern och Sibirien, detta för att de ska hamna så långt bort från Ukraina som möjligt och ytterligare försvåra deras kontakt med familj och släktingar.

Kan du se någonting som motiverar att man för dessa barn till Ryssland? Att de skulle vara barnhemsbarn eller ha förlorat kontakten med sina anhöriga?

– Absolut inte. Det är att betrakta som krigsbrott och ett potentiellt folkmordsbrott. Just att röva bort barn benämns av FN:s folkmordskommission som en av de handlingar som utgör ett folkmord.

Darja Herasymtjuk är president Zelenskyjs rådgivare och arbetar för att hitta barnen och återbörda dem till Ukraina:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man förstör barnens ukrainska identitet” Foto: Pablo Torres/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet