Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, om dagens attacker mot flera ukrainska städer. Foto: Vitalii Matokha / AFP /TT

Experten om robotattacken mot Ukraina: ”Nionde vågen av större robotattacker”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har flera ukrainska städer skakats av explosioner, bland annat huvudstaden Kiev. I Dnipro har flera personer dött och minst ett tjugotal skadats när ett bostadshus träffades av en rysk robot.

Enligt Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring vid Försvarshögskolan, finns det uppgifter på att det förekommit en ballistisk robot i attacken. Något som i princip inte används sen krigets första månad menar han.

– De ballistiska robotarna går i princip upp i stratosfären och sen ner med en enorm hastighet, vilket gör att de är väldigt svåra att skjuta ner med luftvärn.

Enligt ukrainska myndigheter attackerades också viktig infrastruktur och enligt Oscar Jonsson har Ryssland fokuserat på den här typen av krigsföring sen oktober.

– Det här är den nionde vågen av större robotattacker. Och det man kan se är att vid varje våg blir elnätet mer och mer sårbart vilket leder till längre och längre blackouts på fler ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.