Experten om Trumps besked om Västbanken: ”Har sett andra slag i ansiktet på palestinierna de senaste åren”

Uppdaterad
Publicerad

Efter 41 år har USA nu ändrat inställning – enligt Trumpregeringen är Israels bosättningar på Västbanken lagliga. En förklaring är att presidenten vill hjälpa Benjamin Netanyahu att bilda en regering, enligt Mellanösternexpert Anders Persson.

Sedan 1978 har USA officiellt sett de israeliska bosättningarna på Västbanken som brott mot internationell lag – men inte längre. I natt meddelade utrikesminister Mike Pompeo att USA nu ställer sig bakom Israels bosättningar på ockuperade Västbanken.

Enligt Anders Persson, Mellanösternexpert vid Lunds universitet, kom beskedet om omsvängningen oväntat.

– En möjlig tolkning är att det här är ett sätt att försöka hjälpa Benjamin Netanyahu i den pågående regeringsbildningen i Israel. Ett annat sätt att se det på är att det handlar om inrikespolitik, att Pompeo vill appellera till olika väljarbaser i USA där den här frågan är väldigt viktig, säger han och fortsätter:

– Man kan också se det som att det här är en konsekvent linje mot palestinierna. Vi har ju sett andra slag i ansiktet på dem under de senaste åren. Man kan också se det som ett sätt att försöka positionera USA gentemot EU. Förra veckan kom EU-domstolen med ett utslag om att bosättningarna är illegala. En sista sak är att Trump fortsätter att nedmontera Obamas policies i regionen.

”Viktiga normförskjutningar”

2017 erkände USA Jerusalem som Israels huvudstad och 2018 flyttades USA:s ambassad dit. Därmed är beskedet om bosättningarna den tredje gången som Trumpadministrationen ställer sig på Israels sida i en för regionen känslig fråga.

– Det är viktiga normförskjutningar och det återstår att se om andra länder följer efter. Men ska man titta rent konkret på marken har det inte fått några större konsekvenser än så länge, förutom att palestinierna är väldigt arga och besvikna, säger Anders Persson.

Kan USA:s svängning påskynda en fredsprocess?

– Det är en tolkning som görs från högerhåll i USA och Israel. De menar att det status quo som har gällt under årtionden inte har lett till fred och de har ju rätt i sak.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer