Anders Persson, Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet. Arkivbild. Foto: Mahmud Hams/AFP/TT & SVT

Experten: Därför är dödssiffrorna från Gaza omöjliga att verifiera

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen publicerade hälsodepartement i Hamaskontrollerade Gaza en namnlista på närmare 7 000 palestinier som ska ha dött i kriget hittills. Enligt Anders Persson, Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet, är det omöjligt att avgöra om antalet stämmer.

– Sanningen är krigets första offer, säger han.

Hälsodepartement går löpande ut med siffror på hur många palestinier ska ha dött, siffror som på grund av kaoset i det belägrade Gaza och misstron mot terrororganisationen Hamas inte har kunnat verifieras av yttre aktörer.

– Det faktum att de flesta i väst inte ser Israel som skyldiga till sjukhusexplosionen har dessutom spätt på misstron mot Hamas, säger Anders Persson, som samtidigt pekar på att siffrorna är de enda vi har i dagsläget.

Krig mellan Israel och Hamas

– Vi måste förhålla oss till dem men med de tvivel som råder gällande den palestinska sidans uppgifter.

Antalet döda Hamasmedlemmar oklart

Enligt honom är det också omöjligt att säga hur många av de döda som kan räknas som stridande.

– I de tidigare krigen mellan Israel och Hamas i Gaza, åren 2008-2009 och 2014, gällde debatten inte de absoluta dödstalen, som båda var någorlunda överens om, utan proportionen mellan stridande och civila på den palestinska sidan, säger han.

Antalet dödsoffer i Israel uppgår samtidigt enligt landets myndigheter till minst 1 400 personer. Flera av dessa har fortfarande inte identifierats.

– Det går i högre utsträckning att lita på de israeliska siffrorna, säger Anders Persson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon undersöker SVT: Går det att säga om bilderna som sprids är AI-skapade eller inte? Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet