Foto: Pablo Torres/SVT

Experten: Så utnyttjar irländska väpnade grupper brexit

Uppdaterad
Publicerad

Väpnade irländska ”dissidentgrupper” som kräver ett enat Irland utan brittiskt styre har begått en rad attentat bara i år. Storbritanniens stundande utträde ur EU har på nytt riktat uppmärksamhet till den känsliga gränsfrågan.

– En hård gräns kommer tveklöst att bli måltavla för väpnade republikanska grupper, säger Marisa McGlinchey, forskare och IRA-expert.

Med bara två månader kvar till Storbritanniens, och därmed också Nordirlands, sorti från Europeiska unionen gick nordirländska polisen PSNI i fredags ut och varnade att en hård brexit utan avtal kan utlösa en ny period av oroligheter där.

– Vi bedömer att under en sex till tolv månader lång period, om det blir en brexit utan avtal, kan leda till en ökning av våld, säger chefen för PSNI:s antiterrorgrupp Barbara Gray till The Guardian.

Republiken Irland, det egna land som utgör större delen av den irländska ön, är däremot kvar i EU. Irländska republikanska grupper som vill se hela Irland enat utan brittiskt styre kan få viss politisk medvind av ett rörigt EU-utträde, enligt experter som SVT talat med.

Brexit ses som ett tillfälle

Det gäller även grupper som har vägrat lägga ned sina vapen efter fredsavtalet 1998 mellan Irland och Storbritannien, så kallade dissidentrepublikaner.

– Medan brexit inte orsakar republikanska aktiviteter så ses det som ett tillfälle att tillvarata. Brexit har fört tillbaka gränsfrågan i den allmänna debatten på ett sätt som inte skett på senare tid, säger Marisa McGlinchey, forskare och IRA-expert vid Coventrys universitet.

– Folk som står mellan läger kan överväga huruvida de skulle ha det bättre i ett enat Irland inom EU, snarare än i Storbritannien men utanför EU.

Litet stöd från allmänheten

Hon säger att väpnade grupper som begår attentat och attacker, som Nya IRA (New IRA) och Fortsättnings-IRA (Continuity IRA) kan trappa upp sin verksamhet.

– En hård gräns kommer tveklöst att bli måltavla för väpnade republikanska grupper. Men Nya IRA och Fortsättnings-IRA kommer att fortsätta med sin verksamhet oavsett om det finns en hård gräns eller inte, säger McGlinchey.

Vilken kapacitet har då de väpnade grupperna? Medlemsantalen är svårbedömda, men det tros handla om hundratals personer i de två stora grupperna. Stödet från allmänheten är mycket begränsat och grupperna tros vara kraftigt infiltrerade av säkerhetsstyrkor, säger McGlinchey.

Trots detta fortsätter attackerna.

– Deras kampanjer är sporadiska och på låg nivå, men de är pågående. Ett nyckelmål är att störa normalisering på Nordirland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.