Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Experten: ”Det här är en lek med flygpassagerares liv”

Experten: Sanktionerna måste riktas även mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte att utesluta att Ryssland är inblandat i operationen i Belarus där president Lukasjenko tvingat ner ett passagerarflyg och gripit en regimkritiker. Det menar Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Nu väntas sanktioner mot Belarus, men även Ryssland kan gå samma öde till mötes.

– Belarus blir ett redskap i Rysslands aggression och antagonism med väst, säger han.

Att en stat tvingar ner ett civilt flygplan är en närmast unik händelse, enligt Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Dessutom bryter det mot internationella konventioner mot flyg.

– Det är väldigt svårt att se hur Belarus ska kunna komma undan det här. Det måste på något sätt leda till internationell bestraffning för det är en form av statsterrorism, säger Jakob Hedenskog.

”Gynnar Ryssland”

Nu väntas sanktioner från EU:s håll mot Belarus, som enligt experten på lång sikt kan orsaka stora skador för landet. Men det går inte att utesluta att Ryssland på något sätt är inblandat i operationen med tanke på hur den utfördes, menar Jakob Hedenskog.

– Sanktionerna måste även riktas mot Ryssland. Sanktioner enbart riktade mot Belarus gynnar ju Ryssland. Belarus behöver en relation till EU, annars hamnar man helt i händerna på Ryssland. Drabbar sanktionerna bara Belarus gynnar det Ryssland eftersom det då inte finns något annat alternativ för Belarus än den ryska famnen. Det finns många röster inom EU som kräver att sanktionerna även måste riktas mot Ryssland.

Fråga om avvägning

Att regimen i Belarus tvingar ner ett flygplan för att gripa en oppositionell journalist visar hur långt regimen är beredd att gå  för att slå ner all form av tänkbar opposition och säkra makten åt Belarus regim, menar Jakob Hedenskog.

– Men man måste se detta i ett större perspektiv där Ryssland upplever sig vara i krig med väst och att Belarus blir ett redskap i Rysslands aggression och antagonism med väst.

Samtidigt tror han att det kommer att vara en fråga om avvägning för EU när det gäller sanktionerna. Även om EU behöver ta krafttag mot det som skett, vill EU inte att Belarus blir helt isolerat och att det blir omöjligt att föra en dialog med landet. Då hamnar Belarus helt under ryskt inflytande.

– Ryssland är intresserat av att Belarus har dåliga relationer med väst, eftersom Ryssland har det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer