Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan Putin ställas till svars för krigsbrott i Ukraina? Hör Philippe Sands, brittisk advokat och expert på internationell rätt, i videon. Foto: SVT/EBU

Experten: Svårt ställa Putin inför rätta – men inte omöjligt

Uppdaterad
Publicerad

Kan Putin ställas till svars för krigsbrott i Ukraina? Den brittiske advokaten Philippe Sands menar att det är svårt att ställa Putin inför rätta – men möjligt.

De brutala bilderna från Butja, med döda civila på gatorna, som nu sprids över världen fördöms av makthavare och ledare. Experter menar att det kan röra sig om den värsta typen av krigsförbrytelser.

– Jag är, som alla andra, helt chockad, säger Philippe Sands, brittisk advokat och expert på internationell rätt, till SVT:s Agenda.

– Dödandet ser ut att vara riktat och det förefaller vara krigsförbrytelser. Det kan rentav vara så systematiskt att det kan klassas som brott mot mänskligheten. Det återstå att fastslå, men det här är chockerande bilder från hjärtat av Europa i vår tid, säger han.

Vill se särskild krigsförbrytartribunal

Philippe Sands vill se en särskild krigsförbrytartribunal för Ukraina. Han pekar på vikten av att utreda aggressionsbrott, det som i Nürnberg kallades brott mot freden, ett brott som ICC inte har behörighet att döma.

– Det är det enda brottet som med säkerhet leder till toppen, direkt till Putin, säger han.

I videon berättar Philippe Sands mer om vilka möjligheter som finns att ställa Putin inför rätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet