Expertens teori om maktskiftet: Smygkommunikation pågår

Uppdaterad
Publicerad

I vanliga fall hade överlämningen mellan den avgående och tillträdande presidenten i USA redan varit i full gång.

Men väldigt lite är som vanligt i USA hösten 2020.

– Att presidenten inte erkänner ett valutslag har aldrig hänt i modern tid. Det är väldigt, väldigt ovanligt, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

När val genomförts i USA och en vinnare utsetts brukar den gamla administrationen ta kontakt med den nya hyfsat omgående, enligt Jan Hallenberg. Det är nämligen en enorm överlämning av information, rutiner och personal som ska ske.

– När Donald Trump vann valet 2016 välkomnades han till Vita huset redan den tionde november.

– Annars brukar man höra att den bästa överlämningen var 2008-2009 mellan George W Bush och Barack Obama. Där kom det ett officiellt meddelande bara timmar efter att resultatet blev känt från Bush till Obama där dom sa ungefär: ”nu kör vi igång det här”, säger Jan Hallenberg.

I runda slängar ska 4000 personer anställas av den nya administrationen, varav en stor del behöver tillgång till känslig information om landet. Vissa anställda, som Vita husets servicepersonal och en del oberoende experter på utvalda myndigheter, hänger kvar från en administration till en annan.

Hemliga samtal

Men just nu är alla typer av överlämningssamtal satta på paus. Enligt CNN är Trumps anställda förbjudna att föra några som helst samtal med Bidens dito. Men Jan Hallenberg tror att det pågår kommunikation ändå, i smyg.

– Ja, det tror jag absolut. Men det kan inte vara officiell eftersom de anställda är rädda att förlora  jobbet, säger han.

Jan Hallengren tror själv att de samtal som förs sker i ”icke spårbara” kanaler.

– Och det bidrar ju till en väldigt ytlig kontakt. Man får inte alls de ingående diskussioner som krävs när ett sådant oerhört komplext regeringsmaskineri, som det här faktiskt är, ska lämnas över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.