Forskaren Mohsen Fakhrizadeh begravs i Irans huvudstad Teheran efter ett attentat. Foto: Irans försvarsdepartement 30 november 2020

Experter överens: Mordet på iransk kärnforskare var politiskt

Uppdaterad
Publicerad

Två ledande experter är övertygade om att dödsattentatet mot den iranske forskaren Mohsen Fakhrizadeh förra veckan är politiskt. Mordet hindrar inte Iran att utveckla kärnvapen, uppger de.

– Det är svårt att tänka sig ett kärnvapenprogram som står och faller med en enda person, säger Robert Kelley som arbetat i amerikanska kärnvapenkomplexet i decennier.

Robert Kelley har arbetat med utveckling av kärnvapen i USA i över 35 år och varit chef för atomenergiorganet IAEA:s båda kärnvapeninspektioner i Irak 1992 och 2003.

Nu är han expert vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri. Han säger att mycket av det Israels premiärminister Benjamin Netanyahu redovisade 2018 om den så kallade ”toppforskaren” är gammal information.

– Det så kallade fyndet han talar om är ett arkiv. Det är dokumentation om ett övergivet program, som förvarades i ett dammigt lager långt från kärnfysiker och ingenjörer! Till synes helt oskyddat, uppger Robert Kelley till SVT.

Kelley anser att man överdriver den dödade forskaren Mohsen Fakhrizadehs betydelse för Irans eventuella kärnvapenförmåga.

– Det pekar snarare på att det handlar om ett gammalt, övergivet projekt. Vissa av bilderna han (Benjamin Netanyahu) visade kände IAEA till redan för tio år sedan. Det var ingen ny information. Det var ett politiskt utspel!

Irans statstelevision distribuerade bilder av vad som uppges vara en terrorattack mot kärnforskaren Mohsen Fakhrizadeh norr om huvudstaden Teheran. Foto: Irib 27 november 2020

”Politiska skäl”

Kelley anser att det är ett politiskt mord.

– Han dödades av politiska skäl eftersom han fått rykte om sig att vara en viktig person. Mordet på honom gör Irans kärnprogram till förstasidesstoff igen, vilket det inte var före mordet. Så mordet på honom var politiskt motiverat för att öka intresset för problemet och skapa en ursäkt för att vidta ytterligare åtgärder.

Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern-programmet vid Utrikespolitiska insitutet instämmer.

– Det finns ingenting som Iran gör just nu som skulle kräva att döda honom, utan snarare den politiska tajmingen med inkommande amerikansk president, säger Parsi.

Iran beskyller Israel och USA för mordet.

Rouzbeh Parsi, chef för Mellanösternprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Inte ledande kärnfysiker

Den mördade forskaren Mohsen Fakhrizadeh var inte toppforskare inom kärnenergi i Iran, bedömer både Kelley och Parsi.

– Nej det är det inte. Jag skulle säga att iranska atomenergiorganets chef är en mer framstående kärnfysiker, säger Parsi.

Fakhrizadeh hade större betydelse för utvecklingen av Irans konventionella robotar, enligt Parsi.

– Iran har ett väl utvecklat missilprogram, men jag skulle inte säga att huvudsyftet har varit att bestycka dem med atombomber.

Har Iran intention att skaffa kärnvapen?

– Det finns ingenting som tyder på det. Dessutom har amerikansk underrättelsetjänst kommit fram till att så har inte varit fallet sedan 2003.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.