Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör delar av polisförhöret med pojkarna läsas upp – så gick det till när de ändrade sin historia. Foto: NRK/Dokument inifrån: Fallet Silje

Experter på barnförhör: Pojkarna pressades att erkänna 

Uppdaterad
Publicerad

I det uppmärksammande Siljefallet i Norge vittnade först de utpekade barnen om att de sett ungdomar misshandla Silje. Efter ett dygn ändrade de sina historier och erkände skuld. Experter riktar nu kritik mot hur förhören av pojkarna genomfördes.   
– Sannolikheten att barnen blivit utsatta för ett justitiemord är överhängande, säger rättspsykologen Julia Korkman.  

Redan ett dygn efter att Silje hittats död gick den norska polisen ut med att de hittat gärningspersonerna och fallet avslutades. I likhet med svenska Kevinfallet menar experter att de utpekade pojkarna pressades att ändra sin historia. Rättspsykologen Julia Korkman anser att man borde lyssnat mer på deras första vittnesmål om att de sett ungdomar misshandla Silje. 

– Att de faktiskt dödat Silje och bestämt sig för att ljuga om det och hitta på alibit med de tre ungdomarna. Det är en jättekomplicerad operation för så små barn. Jag ser det inte som sannolikt. 

 Ungdomar sågs springa – vittne hördes inte 

NRK:s granskning av fallet Silje visar att det inte bara är barnen som vittnat om ungdomar. En kvinna uppgav också att hon sett tre ungdomar i 15–16-årsåldern springa från platsen där Silje hittades död. Men något formellt förhör hölls aldrig med kvinnan och enligt experterna släppte polisen spåret med ungdomarna.

“Har inte fullföljt spåren”

Per Angel, privat utredare och en av Norges mest erfarna kriminaltekniker, har granskat bevisningen och hittat flera brister. Bland annat finns det inget i dokumentationen som tyder på att man har försökt att säkra blodspår eller DNA. 

– Man har säkrat materialet, men man kunde ha gjort mer. Man har inte fullföljt spåren, man hade kunnat göra mer. Det väcker frågor kring noggrannheten.

Dåvarande ledningen för Trondheimspolisen, och utredare som arbetade med fallet, har tackat nej till att bemöta den kritik som nu förs fram. Nuvarande Trondheimspolisen har nyligen utrett Siljefallet och polismästare Nils Kristian Moe menar att det inte finns skäl till att återuppta utredningen.

– Vårt huvudfokus och uppdrag var att göra en grundlig genomgång för att se om vi tror att det finns möjliga andra gärningspersoner. Och det ser vi inte i ärendets handlingar, säger han.

Vill du veta mer om fallet och kritiken mot den norska polisutredningen? Se hela Dokument inifrån: Fallet Silje på SVT play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer