Experter: Ryssland närmar sig ett totalitärt samhälle

Publicerad

I takt med att kriget i Ukraina fortsätter blir tongångarna från den ryska ledningen allt hårdare. I ett tv-sänt tal kallade Vladimir Putin till exempel sina inhemska meningsmotståndare för ”avskum” och ”förrädare”.

– Den här typen av retorik, med ord som ”nationalförrädare” känner vi främst igen från Europa under 30- och 40-talet när diktatorer använde dem för att beskriva sina fiender, säger Rysslandsforskaren Martin Kragh.

Enligt Martin Kragh, som biträdande chef för centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, är det uppskruvade språket från Ryssland inte förvånande. Det går i linje med landets utveckling även i det längre perspektivet, menar han.

– Ryssland har under lång tid beskrivits som ett auktoritärt styre där makten är koncentrerad i Putins händer, men år för år har systemet blivit allt mer auktoritärt och nu börjar man undra om inte ord som totalitärt samhälle är en bättre beskrivning, säger han i Aktuellt.

Den bilden delas av Gudrun Persson, som är forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Jag skulle säga att Ryssland med god hastighet är på väg till ett totalitärt samhälle. Vi är inte där än, men vad det här talet visar är att alla ska rätta sig in i leden. Det är ett Ryssland som sluter sig och är delvis fientligt mot sin egen befolkning, säger hon.

Hör ett utdrag ur Putins tal i klippet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.