Experter: Tveksamt om man ska flyga till Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet avråder i dag ingen från att resa till Thailand på grund av coronaviruset. Men i SVT:s Agenda ställer sig två av Sveriges främsta experter tveksamma till om de skulle resa till Thailand.
– Tveksamt. Jag kan inte säga ja eller nej. Jag är inte säker på att de har samma kontroller som vi har, säger Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare till WHO.

Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, håller med.

– Jag är beredd att hålla med Johan här. Hade du frågat mig för en vecka sedan hade jag sagt: ”Givetvis kan du åka till Thailand, det finns bara några enstaka fall”. Men situationen utvecklas ju väldigt snabbt, det är extremt dynamiska förlopp. Ett, tu, tre så kanske vi har flera hundra fall i Thailand, då blir det plötsligt besvärligt, säger han.

”Högre press på sjukvården”

Enligt Björn Olsen skulle ett utbrott i Thailand kunna skilja sig stort jämfört med utbrottet i Kina.

– Får man ett utbrott i Thailand blir det betydligt högre press på sjukvården, det är ett land med inte lika tydliga direktiv som Kina.

Gäller detta bara Thailand?

– Jag skulle säga att det även gäller Kambodja, Laos och Vietnam.

Kulmen månader bort

Enligt Johan Giesecke och Björn Olsen är det troligt att smittspridningen når sin kulmen till sommaren eller hösten.

– Det är inte veckor bort, det är månader bort, säger Björn Olsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet