Oroliga resenärer kontaktar resebolagen

Uppdaterad
Publicerad

Samtalen från oroliga resenärer har ökat hos flera av de stora resebyråerna, men så länge Utrikesdepartementet, UD, inte avråder från resor fortsätter de flyga som vanligt.

I december kom de första larmen om utbrott av det nya coronaviruset i den kinesiska staden Wuhan, i Hubei-provisen. Sedan dess har sjukdomen spridit sig till flera andra länder, men svenska UD avråder i nuläget endast från resor till Hubei-provinsen i Kina.

Får inte pengarna tillbaka

Resebolaget TUI har resor till Thailand och Vietnam och får många frågor av oroliga resenärer.

– Det är väldigt många som hört av sig nu på morgonen. De är oroliga och vill veta om resan blir av och om det är säkert att åka. Det är säkert en del som vill boka av, säger Adam Györki, presskommunikatör.

Många bokningar till sportloven gjordes redan i somras. Men den som vill boka av får inte pengarna tillbaka.​

– Nu gäller normala avbokningsregler. Vi följer UD:s reserekommendationer som bara gäller för de delar av Kina som resor avråds ifrån.

”Många hänvisar till Agenda”

Även Apollo har fått många samtal under måndagsförmiddagen.

– Vi är inte nedringda, men det är många fler som ringer i dag och många hänvisar till Agenda, säger Apollos Sverigechef Erika Butterworth.

I söndagens Agenda ställde sig två experter tveksamma till om de själva skulle resa till Thailand just nu.

Enligt Erika Butterworth på Apollo har reseförsäljningen minskat den senaste veckan.

– Förra veckan såg vi att vi sålde ungefär hälften av antalet resor till destinationer i Thailand, Vietnam och Indien mot vad vi brukar innan smittan blev känd. Och under helgen sålde vi i princip ingenting alls för de närmaste två månaderna vilket är ovanligt. Det är fullt förståeligt förstås. Folk är oroliga.​

”Vi följer alltid UD”

Kunder har också hört av sig till researrangören under dagen.

– Visst får vi en del frågor från kunder, men väldigt få avbokningar, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör.​

Samma regler för köpet av resor gäller här.

– Som alltid följer vi UD:s reserekommendationer. Så länge det inte finns en avrådan till ett specifikt resmål så genomförs alla resor som vanligt och vanliga av- och ombokningsregler gäller. Om förändringar skulle ske med kundernas inbokade resor kommer vi att informera om det.​

När UD avråder från resor till ett land eller område, kan man oftast få tillbaka kostnaden för en bokad charter- eller paketresa till det landet eller området. De stora reseföretagen brukar följa UDs reseråd men man bör alltid kontakta reseföretaget direkt för att ta reda på vad som gäller för den resa man beställt.

Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan.

En avrådan kan göras i tre nivåer: avrådan från icke nödvändiga resor; avrådan från alla resor; eller avrådan från alla resor samt en uppmaning att lämna landet.

Skälen till en avrådan kan till exempel vara politiska oroligheter, våldsamheter, specifika hot eller risk för allvarlig smittspridning.

Lista: UD avråder från resor hit.

Källa: Utrikesdepartementet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer