Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Jörgen Elfving spår Rysslands nästkommande drag i kriget mot Ukraina. Foto: SVT/EPA/STRINGER/TT

Anfallet kan eskalera på nyårsafton: ”Psykologisk effekt”

Publicerad

Rysslands upprepade robotattacker mot Ukraina slår hårt mot landets civila infrastruktur. Efter torsdagens anfall var flera av landets regioner återigen strömlösa och nu finns farhågor att ytterligare attacker kan komma att ske i samband med nyårsafton.

– Det skulle kunna vara ett sätt att ytterligare påverka den ukrainska motståndsviljan och opinionen, säger tidigare överstelöjtnant Jörgen Elfving.

Torsdagens robotattacker var den tionde sedan oktober av mer omfattande luftangrepp. 69 robotar avfyrades över hela Ukraina, enligt ukrainsk militär ska 54 av dessa ha avvärjts, rapporterar Reuters.

– Det viktigaste att förstå med de här ryska robotattackerna är att det är en strategi som legat där sen oktober. Att terrorbomba Ukraina, civil kritisk infrastruktur, elförsörjning och vattenförsörjning kommer man fortsätta med, säger Oskar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

”Psykologisk effekt”

Enligt nätbolaget Ukrenergo har Ukrainas energisystem utsatts för nio ryska robotattacker och 12 drönarattacker de senaste tre månaderna. Efter torsdagens anfall rapporterades strömavbrott i 10 av Ukrainas 25 regioner och på flera platser var elförsörjningen fortfarande begränsad under kvällen, rapporterar CNN och NPR.

Nu varnar Ukrainas energiminister Herman Halusjtjenko för nya omfattande ryska attacker mot energiförsörjningen på nyårsafton.

– De kommer att försöka orsaka maximal skada på energisystemet, säger ministern i en intervju med ukrainsk tv, rapporterar CNN.

Enligt Jörgen Elfving finns det även ett symbolvärde för Ryssland att anfalla vid just den tidpunkten.

– Skulle man från rysk sida sätta in en förnyad robotattack får det en negativ effekt på firandet och förväntningarna på det nya året. Det får en psykologisk effekt på invånarna i Ukraina och på motståndsviljan, och det kommer sannolikt även få en effekt på omvärlden, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjntnant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.