Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT, Efrem Lukatsky/AP/TT

Experterna om tecknen på en fredlig lösning i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas allierade sänder alltfler signaler om att det är vid förhandlingsbordet som kriget i Ukraina kommer att avslutas och inte på slagfältet.  

– Och just nu har Ukraina ett väldigt starkt förhandlingsläge, säger Frida Stranne, doktor i freds- och utvecklingsforskning vid Högskolan i Halmstad.

I kvällens Agenda deltog hon tillsammans med Magnus Christiansson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. De har båda noterat de signaler från världsledare och högt uppsatta militärer som kommit på senare tid – om att kriget kommer att avslutas vid förhandlingsbordet.

– Den franske presidenten Macron pratar om att syftet med en kommande ukrainsk offensiv är att det ska leda till förhandlingar och amerikanske försvarschefen Mark Milley nämner också att det här kommer att sluta som en förhandlingslösning. Och vid säkerhetskonferensen i München har det förekommit en del diskussioner om förhandlingar, säger Christiansson.

”Flera riskfaktorer”

Frida Stranne har sedan starten på Rysslands fullskaliga invasion efterlyst diplomati: 

– I det här kriget har vi flera riskfaktorer, som världsekonomin, matosäkerheten, klimatfrågan och inte minst kärnvapen. Det ger oss väldigt många incitament för att driva på om förhandlingar.

– Det kommer signaler från Washington om att utsikterna för att Ukraina ska vinna kriget blir mindre och mindre och det kräver ett nytt förhållningssätt.

Hon lyfter också det faktum att USA:s sittande president är välvilligt inställd till fortsatt stöd till Ukraina, men från republikanskt håll låter tongångarna annorlunda. Vid händelse av ett maktskifte 2024 kan inte Ukraina förvänta sig samma stöd.

Bra förhandlingsläge

Stranne menar istället att västs enade front och stöd till Ukraina, vars militär gett Ryssland hårt motstånd, skapat ett fördelaktigt förhandlingsläge.

– Det sätter dem i en väldigt bra situation.

Och att resonera i termer om att Ukraina ska vinna kriget på slagfältet är komplicerat, enligt Magnus Christiansson. Han tycker att det är bättre att utgå ifrån Ukrainas målsättningar om att ta tillbaka sitt territorium, få ekonomisk kompensation av Ryssland och sätta krigsförbrytare i fängelse.

– Jag tror inte att någon i väst driver kravet att Ukraina ska tvingas ge upp något av det. Man kommer istället att fortsätta ge Ukraina möjligheten att välja när en förhandlingssituation är det bästa för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.