Se paniken och förvirringen efter explosionen i tunnelbanan i S:t Petersburg Visa alla (2)
Visa alla (2)

Explosioner i tunnelbanan i S:t Petersburg

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer har dödats och ett 40-tal skadats i en explosion i S:t Petersburgs tunnelbana. Enligt uppgifter rör det sig om någon form av splitterbomb. Vittnen berättar om kaoset efteråt.
– Blodiga ansikten. Många grät, säger vittnet Leonid Chaika.

Tidigt på måndagseftermiddagen detonerade en sprängladdning på ett tunnelbanetåg mellan stationerna Sennaja Plosjtjad och Tekhnologitjeskij institut. Bomben ska ha placerats i en portfölj ombord på tunnelbanetåget, uppger en källa till den ryska nyhetsbyrån Interfax enligt Reuters.

Lite senare omhändertogs en sprängladdning på stationen Plosjtjad Vosstanija. Den ska ha varit skarp, men desarmerades innan den hann detonera, rapporterar den ryska statskontrollerade tv-kanalen RT. Enligt Interfax var bomben flera gånger mer kraftfull än den första och ska ha varit dold i en brandsläckare, som riggats med splitter, uppger The Guardian. Enligt uppgifter innehöll den ett kilo av sprängmedlet trotyl, skriver BBC.

Rysslands nationella antiterrorkommitté uppger att elva personer har dött och 45 skadats, skriver AP. Enligt personer inom sjukvården har de drabbade brännskador, huvudskador, lungskador och splitterskador, rapporterar det ryska statskontrollerade tv-bolaget RT.

LÄS MER: SVT direktrapporterar från händelsen

Skadade på perrongen

Föraren stannade inte efter explosionen utan körde tåget fram till stationen Tekhnologitjeskij institut, uppger BBC. Life News har publicerat bilder på en vagnsdörr som blåsts ut. Bilder visar också skadade personer på perrongen.

Människor evakuerades från tunnelbanan. Passagerare som reste i den vagn som var på väg in till Sennaja Plosjtjad rapporterar att en hög knall hördes när tåget närmade sig stationen.

Karta över de två tunnelbanestationer som tåget åkte emellan. Foto: SVT

Ett vittne säger till det ryska statskontrollerade tv-bolaget RT att han var på väg ned i stationen Tekhnologitjeskij institut när han fick reda på att det var mycket rök inne i byggnaden.

– När vi försökte ta oss ut sade vissa att de var rakt framför explosionen och att personer var skadade; vissa är döda, säger Maksim Vlasov.

LÄS MER: Svenske David var minut från explosionen

Skadades av glasskärvor

Enligt rysk tv skadades många av glasskärvor och metallbitar. En ”anordning fylld med splitter” kopplas till explosionen, enligt Interfax som citerar en källa. Räddningspersonal rapporterar att offren har skador som de sannolikt fått av flygande föremål.

– Jag såg mycket rök, en folkmassa som gick mot rulltrapporna, människor med blod och andra personers innanmäten på sina kläder, blodiga ansikten. Många grät, säger vittnet Leonid Chaika enligt Reuters.

Olli-Pekka Paajanen, 27-årig finländare som studerar i S:t Petersburg, befinner sig utanför t-banestationen Teknologiska institutet.

– Här är fullt med poliser, brandmän och militärer. Området är avspärrat, och människor är förstås upprörda och skärrade. Många frågar sig om vänner och anhöriga är i säkerhet och mår bra, säger han till TT.

Säkerheten skärps nu ytterligare, både i S:t Petersburg och i Moskva.

LÄS MER: Putin utesluter inte terrorattack

Sveriges generalkonsulat: Vi söker information

Alla myndigheter i staden har försatts i katastrofberedskap, uppger stadsförvaltningen enligt nyhetsbyrån Interfax. Explosionen beskrivs som relativt – inte väldigt – kraftig.

– Vi håller på att ta reda på mer information om vad som har inträffat. Vi vet ingenting än så länge. De ryska myndigheterna säger att de inom en timme kommer att kunna utvärdera situationen, säger Louise Morsing, konsul på Sveriges generalkonsulat i S:t Petersburg.

Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst uppmanar svenskar att följa myndigheternas råd.

– Vi uppmanar resande svenskar i S:t Petersburg att följa lokala myndigheters rekommendationer och om de har oroliga anhöriga i Sverige att höra sig till dem.

Samtliga stationer stängda

Tunnelbanan i S:t Petersburg är välanvänd och den i särklass viktigaste kollektivtrafiken i mångmiljonstaden. Alla de drabbade stationerna ligger centralt beläget. Hela tunnelbanan har nu stängts ned, enligt det ryska statskontrollerade tv-bolaget RT.

Tidigare har Moskvas tunnelbana vid flera tillfällen drabbats av såväl allvarliga olyckor som terrordåd. Både 2004 och 2010 dödades ett 40-tal resenärer när självmordsbombare sprängde sig själva i Moskva. 2014 omkom i sin tur ett 20-tal när tre vagnar spårade ur i Moskva.

Är du på plats i S:t Petersburg? Kontakta SVT Nyheter

Oktober 2002. Mitt under pågående föreställning tar beväpnade tjetjenska separatister sig in på Dubrovkateatern i Moskva och tar över 800 personer som gisslan, med krav på att Ryssland ska lämna Tjetjenien. När polis och säkerhetstjänst stormar teatern fyra dagar senare dödas uppemot 150 personer, varav flertalet på grund av den gas som sprutas in för att söva gisslantagarna.

Augusti 2003. En självmordsbombare i en lastbil fullpackad med sprängämnen spränger ett militärsjukhus i Mozdok i Nordossetien. 50 dör.

Februari 2004. En självmordbombare spränger sig själv och ett 40-tal andra till döds i en tunnelbanevagn i Moskva. Över 100 skadas. Dådet har koppling till konflikten i Tjetjenien.

Augusti 2004. Två ryska inrikesplan kraschar ungefär samtidigt efter avfärd från Moskva. 90 personer dör. Ombord på varje plan finns en tjetjenska som misstänks ha orsakat kraschen.

September 2004. En skola i Beslan i ryska Nordossetien intas av separatister som tar barn och lärare som gisslan. Över 300 dör i samband med fritagningsförsöket. Tjetjener tar på sig dådet.

Mars 2010. Två kvinnliga självmordsbombare detonerar laddningar i Moskvas tunnelbana. Minst 40 personer dödas och över 100 skadas. En tjetjensk rebelledare tar på sig dådet.

Januari 2011. I ett självmordsdåd på Moskvaflygplatsen Domodedovo dödas nästan 40 människor. Även detta dåd har koppling till konflikten i Tjetjenien.

Oktober 2013. Två terrordåd inträffar med någon dags mellanrum i Volgograd. Självmordbombare utlöser sprängladdningar på en trådbuss och vid en tågstation. Över 30 personer dödas i de två dåden.

Oktober 2013. Ett ryskt plan störtar i Sinaiöknen på väg från Sharm el-Sheikh i Egypten. Alla 224 ombord dör. Moskva betecknar det som ett terrordåd.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i S:t Petersburg

Mer i ämnet