Visa alla (2)
Visa alla (2)

Explosion i Bryssels tunnelbana – flera uppges döda

Publicerad

En explosion på Bryssels tunnelbana har krävt minst 20 dödsoffer, bekräftar belgiska myndigheter. Explosionen inträffade mitt under rusningstid vid tunnelbanestationen Maalbeek, ett par hundra meter från EU-kommissionen och ministerrådet.

All kollektivtrafik i Bryssel har stängts och alla stationer håller på att evakueras, meddelar myndigheterna. Belgiens kriscenter uppmanar människor att ”stanna där ni är”.

Den belgiska nyhetssajten RTBF har pratat med vittnen som befann sig i tunnelbanan:

– Vi lämnade hållplatsen Maelbeek på väg mot city vid 9.10-tiden, när vi kände en explosion som verkade komma från främre delen av tåget. Lamporna slocknade, det blev lite panik med anledning av vad som händer på flygplatsen. Vi tvingade upp vagnens dörrar för att kliva ner på spåren. Det var mycket rök. Vi gick ut genom stationen Maelbeek. Glasdörrarna var krasade. Explosionen måste ha varit kraftig.

Terrorhotnivån höjs

Bara en dryg timme före explosionen i tunnelbana skedde två explosioner på Bryssel-flygplatsen Zaventem. Minst 14 personer bekräftas ha dödats och 81 skadats. Minst en av de skadade är en svensk man, uppger UD.

Belgien har höjt terrorhotnivån till den högsta nivån efter dagens dåd i Bryssel, uppger inrikesminister Jan Jambon enligt AFP.

Kriscentrum i Bryssel uppmanar människor att inte ringa på grund av överbelastning i nätet, skriver det svenska Utrikesdepartementet på Twitter. Svenska UD uppmanar svenskar på plats att i stället använda sociala medier eller sms-meddelanden för att kontakta anhöriga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet