Rök syns vid Rädda barnens kontor i Jalalabad i Afghanistan, 24 januari 2018 Foto: TT

Explosion vid Rädda barnens kontor i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Självmordsbombare attackerade hjälporganisationen Rädda barnens kontor i Jalalabad i Afghanistan på onsdagsmorgonen. Minst två människor har dödats och 14 skadats i attacken, enligt lokala myndigheter.

En sprängladdning detonerades av en självmordsbombare utanför entrén till Rädda barnens provinsiella kontor i Jalalabad i östra Nangarhar-provinsen i Afghanistan. Minst två människor har dödats och 14 skadats i attacken, enligt lokala myndigheter.

– Striderna har avslutats. Säkerhetsstyrkorna säkrar byggnaden, säger en talesperson för de lokala myndigheterna.

En man som befann sig i lokalerna säger att han hörde en kraftig smäll, och att han såg en av attentatsmännen som avfyrade ett raketgevär mot huvudentrén.

”Vi vet inte varför”

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen i Sverige, säger att hon endast har knapphändig information om händelsen.

– Det vi vet är att kontoret är attackerat. Vi vet inte vilka grupper som ligger bakom, vi vet inte varför, säger Dahlin till TT.

Organisationen har för tillfället ingen svensk medarbetare i Jalalabad.

– Men det är uppgifter vi behöver verifiera. Många av våra specialister såsom läkare, ingenjörer och andra åker in och ut ur områden. Det här är fruktansvärda nyheter, säger Elisabeth Dahlin.

Vet inte vem som ligger bakom

Det framgår inte vem som ligger bakom dådet, men både talibanerna och terrororganisationen IS är aktiva i östra Nangarhar provinsen.

Onsdagens attack var riktad mot Inamullah Miakhial som är talesman för Nangahars regionala sjukhus, enligt talesmannen för provinsguvernören, enligt AP.

I helgen dödades minst 22 människor, mestadels utlänningar, när talibaner stormade ett lyxhotell i huvudstaden Kabul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.