Dansk polis utanför skattekontoret efter explosionen. Foto: OLAFUR STEINAR GESTSSON/AP/TT

Explosion vid Skattestyrelsen i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Polis och räddningstjänst i Danmark ryckte sent under tisdagskvällen ut på ett larm om en explosion i området Österbro i Köpenhamn. Explosionen ska ha ägt rum vid Skattestyrelsen byggnad vid Nordhavn station, rapporterar danska medier. Enligt polisen är byggnaden skadad och flera fönster krossade.

Vittnen uppger för DR att smällen ska ha varit så kraftig att fönstren i deras lägenheter i Norra hamnområdet i Österbro skakade.

Enligt danska BT ska rök ha kommit från byggnaden. De skriver också att det varit ett stort pådrag på platsen.

På grund av händelsen stoppades all tågtrafik mellan Österport och Hellerup.

Skatteministern: ”Förfärliga scener”

Danmarks skatteminister Morten Bødskov har på Twitter bekräftat att explosionen ägt rum vid Skattestyrelsens, motsvarande svenska Skatteverkets, lokaler.

”Förfärliga scener på Österbro vid Skattestyrelsen”, skriver han. Han skriver vidare att de inväntar polisens utredning.

Polisen i Köpenhamn skriver på sin hemsida att det inte finns några uppgifter om skadade personer, men att byggnaden är skadad och flera fönster krossade. Det är just nu oklart vad som orsakat explosionen.

Undersöker omständigheter

Polisens bombgrupp har varit på plats under natten och arbetar fortsatt med att undersöka omständigheterna kring smällen.

– Det råder inget tvivel om att det här inte är någon olycka. Det har inte skett oavsiktligt, utan någon har angripit byggnaden med vilja, säger polischefen Jørgen Bergen Skov vid en presskonferens på onsdagen.

Han konstaterar samtidigt att tidpunkten för dådet, sent på kvällen, tyder på att gärningsmannen eller gärningsmännen inte velat skada någon.

– Byggnaden antas vid den här tiden vara tom. Om det är ett angrepp riktat mot Skattestyrelsens lokaler, eller om det helt enkelt rör sig om något som försiggått där eftersom det normalt inte brukar vara människor där vid den tidpunkten, det vet vi inte just nu.

”Fullständigt oacceptabelt”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen säger att det är för tidigt att svara på om det rör sig om någon form av terrorattentat, då ingen gripits och motivet ännu inte är fastställt. Samtidigt konstaterar hon att regeringen ser ”mycket, mycket allvarligt” på saken.

– Att placera ut sprängmedel av den här sorten i en stad är allvarligt under alla omständigheter. Om det dessutom visar sig vara ett direkt angrepp på en myndighet, då har vi en ny situation, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.