Minst en person har dödats och flera skadats efter explosioner i Jerusalem på onsdagsmorgonen. Foto: Atef Safadi/EPA

Explosioner i Jerusalems morgonrusning

Uppdaterad
Publicerad

Två explosioner har ägt rum i Jerusalem på onsdagsmorgonen. Den ena skedde vid en busshållplats mitt i morgontrafiken. Minst en person har dödats och flera har skadats.

Busshållplatsen ligger vid den västra motorvägsinfarten till Jerusalem, där mängder av pendlare vanligtvis reser på morgnarna. Enligt ett första besked från vården skadades upp emot tolv personer, varav två har livshotande skador. Senare meddelades att en person avlidit av sina skador.

Den andra explosionen skedde kort därpå i Ramot norr om Jerusalem. Därifrån rapporteras det också om skadade.

Poliser och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskriver smällarna som en synkroniserad attack. Alla bombhundar som finns tillgängliga kommer att användas för att säkerställa att det inte finns fler dolda sprängladdningar i staden, uppger polischefen Kobi Shabtai enligt The Jerusalem Post.

De israeliska myndigheterna har tidigt utgått ifrån att det skulle vara en palestinsk attack, men palestinska myndigheter har ännu inte uttalat sig.

Spänt år i regionen

Det har varit ett spänt år i regionen. 2022 är hittills det dödligaste året i regionen sedan 2006. 19 israeler har dödats i olika dåd och angrepp av palestinska gärningsmän. Dessa attacker har trappats upp under de senaste veckorna.

Den israeliska militären har genomfört räder på Västbanken, vilket har lett till våldsamheter och där många palestinier har dödats. Under året har fler än 130 palestinier dödats.

Senast i tisdags kväll meddelade palestinska myndigheter att en 16-åring hade skjutits ihjäl av israeliska soldater på Västbanken, i samband med ett israeliskt ingripande i staden Nablus. Enligt palestinska rapporter kom en ”stor israelisk styrka” till Nablus med en bulldozer i syfte att skydda israeliska bosättare.

Den israeliska militären har inte kommenterat händelserna i Nablus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.