Nu ska EU trippla sjöinsatsen Triton på Medelhavet, uppger Tysklands Angela Merkel. Foto: TT

EU trefaldigar Medelhavsinsats

Uppdaterad
Publicerad

EU ska trefaldiga gränsbevakningsoperationen Triton på Medelhavet. Det uppgav Tysklands Angela Merkel när toppmötet om den akuta flyktingsituationen på Medelhavet avslutades.

Den akuta flyktingkrisen var det enda som stod på dagordningen när EU:s ledare i dag träffades i Bryssel. Stats- och regeringscheferna har under mötet diskuterat det tiopunktsprogram som EU-kommissionen lade fram i måndags.

Och efter att mötet avslutats meddelade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att insatsen Triton ska bli tre gånger så stor. I och med det så förs Triton upp på nästan samma nivå som den italienska Mare Nostrum-insatsen, som avslutades ifjol, skriver TT.

Flyktingkrisen i Europa

Ska bevaka gräns

Triton har varit en långt ifrån så omfattande insats som föregångaren Mare Nostrum och den uttryckliga uppgiften för Triton är att bevaka EU:s södra gräns, inte att rädda människoliv. Enligt EU:s gränsmyndighet Frontex så har Triton räddat 7.000 människor ur havet på ett år. Den italienska föregångaren räddade 150.000 människor på samma tid.

Gränsbevakningsoperationen Triton har i dag sju båtar och två flygplan, sökområdet är begränsat till 30 sjömil utanför Italiens kust.

Inget beslut väntas dock om att utöka insatsens operationsområde, som kritiserats för att bara gälla alldeles intill den italienska kusten. EU-företrädare betonade emellertid att området lätt kan utvidgas av insatsledarna.

”Står inför svår sommar”

Ledarna har också enats om att hålla ett särskilt toppmöte om migrationen med Afrikanska unionen senare i år, skriver Maltas premiärminister Joseph Muscat på sitt Twitterkonto.

Vi står inför en svår sommar men är redo att agera, sade EU:s permanente ordförande Donald Tusk på en presskonferens efter toppmötet.

– Det handlar inte bara om att rädda liv, det handlar om att stoppa smugglarna och illegal invandring, sade han.

Insatserna ska riktas mot smugglingsnätverk, enligt Tusk.

Han sade också att det blir fartyg, flyg och experter som ska bidra till att avvärja migrantkatastrofen i Medelhavet.

FN:s marina organ, IMO, räknar med att över en halv miljon människor väntas riskera sina liv i de rangliga båtarna på Medelhavet i år. Det är en kraftig ökning jämfört med förra året då 170.000 människor försökte fly över Medelhavet. 3.000 av dem försvann på vägen, enligt IMO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet