Resterna av en robot som Sydkoreas militär uppger är en nordkoreansk så kallad SA-5, som ska ha plockats upp i havet efter ett av Nordkoreas senaste vapentester. Arkivbild. Foto: Han Sang-kyun/TT

Extramöte i FN:s säkerhetsråd efter Nordkoreas robottest

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Nordkorea skjutit ännu en långdistansrobot som landat i havet utanför Japan kallar nu FN:s säkerhetsråd till möte. FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde starkt Nordkoreas nya uppskjutning.

FN:s säkerhetsråd har på Japans begäran kallats till ett extramöte på måndag med anledning av Nordkoreas senaste robottest. En långdistansrobot som sköts upp av Nordkorea på fredagen landade i havet i Japans ekonomiska zon.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömde starkt Nordkoreas nya uppskjutning och uppmanade än en gång Pyongyang att omedelbart avstå från ytterligare provocerande handlingar, enligt FN:s talesperson Farhan Haq.

Guterres uppmanar också Nordkorea att vidta omedelbara åtgärder för att återuppta samtal som kan leda till en hållbar fred på Koreahalvön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.