Barn leker i en fontän i Montréal och en man har lagt sig på en bänk. Foto: Graham Hughes/The Canadian Press/AP/Eva Hambach/AFP/TT

Extremhetta i Kanada – 54 döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 54 personer har dött till följd av värmeböljan i Kanada, rapporterar kanadensiska myndigheter. Värst drabbat är Montréal-området, där 28 personer dött.

Främst är det äldre personer mellan 50 och 80 år som avlidit. SVT:s reporter Julia Eriksson befinner sig i centrala Montréal och berättar att gatorna gapar tomma.

– Hettan märks av så fort man kliver ut på gatan. Men vanligt folk är inte ute på dagarna och gatorna är tomma förutom i turiststråken. Under nätterna har vi haft 36 grader i lägenheten, säger hon.

Knackar dörr

Montréals civila skyddsbyrå har lanserat en dörr-till-dörrkampanj för att kontrollera hur de som är mest utsatta för värmen mår. Även borgmästaren uppmanar Montréalborna att tänka på folk i sin omgivning.

USA också drabbat

Flera akutkoordineringscenter har upprättats för att bistå med hjälp.

Även i USA har människor dött i värmevågen och det är fortsatt väldigt hett i framför allt sydvästra delen av landet. Den amerikanska vädermyndigheten varnar på Twitter för att det kan bli rekordhöga temperaturer i södra Kalifornien under lördagen. På fredagen uppmättes temperaturer över 40 grader på flera platser i delstaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.