Redan på järnvägsstationerna möts nyanlända flyktingar av extremistiska värvare och ”hjälpare” Foto: AP/TT

Extremister värvar redan flyktingar i Tyskland

Publicerad

När syriska flyktingar kom till Tyskland förra helgen stod redan radikala muslimska grupper – salafister – på plats för att värva unga anhängare. Detta är ett hot mot det stora projektet att integrera de nya flyktingarna i det tyska samhället.

Det är tyska Bayerischer Rundfunk (BR) i München som citerar rapporter från den bayerska säkerhetspolisen (författningsskyddet).

Det har redan en längre tid funnits en rädsla att salafister intresserar sig för de nykomna, säger säkerspolisen. Salafismens stränga regler tillämpas i en variant av till exempel al-Qaida. Salafisterna avvisar demokrati och anses vara en av de starkast växande grupperingarna inom islam, även om dess anhängare hittills utgjort en liten del av de troende.

Kontakt på järnvägsstationen

– Det handlar mest om unga människor som kommer ensamma in i landet. De är i särskilt behov av hjälp, stöd och kontakt. Just detta behov missbrukar salafisterna och försöker vinna deras förtroende för att binda dem till den salafistiska gruppen, säger säkerhetspolisens Markus Schäfer till BR.

De första kontakterna äger rum på järnvägsstationen. De anländande tilltalas på arabiska och erbjuds hjälp under de första veckorna i Tyskland.

Enligt säkerhetspolisen är kampanjens mål att försvåra integrationen i samhället av flyktingarna – och att istället radikalisera dem religiöst, enligt BR.

Varnas för västliga idéer

En känd fundamentalistisk aktivist har redan på sin facebooksida uppmanat sina anhängare att vara särskilt aktiva i närheten av flyktingförläggningar. Han tips till sina anhängare är att ge de nykomna gåvor, erbjuda hjälp och ge religiöst stöd.

Säkerhetspolisen i Tysklands största stat, Nordrhein-Westfalen (med Düsseldorf som huvudstad) har på sista tiden noterat liknande aktiviteter.

Nyanlända varnas för västliga värderingar och manas att iaktta strikta religiösa trosregler.

300 särskilt farliga

Detta är än så länge inget ”massfenomen”, säger talesmannen Jörg Rademacher vid inrikesministeriet i Düsseldorf, enligt BR. Men med stigande flyktingströmmar har de radikala gruppernas aktivitet ökat runt flyktingförläggningarna.

Företrädare för delstatens säkerhetspolis försöker därför informera ledarna för flyktingförläggningarna om vad salafismen är och gör dem medvetna om vilken fara som kan hota.

30 moskéer

I Nordrhein-Westfalen (med 18 miljoner invånare) är för närvarande 1.900 salafister registrerade av säkerhetspolisen, uppger BR. Av dessa anses 300 särskilt farliga. Det betyder att de kan misstänkas för våldsdåd.

30 av delstatens 850 moskéer misstänks sprida salafistiska våldstendenser. Och av de 40 syrier som återvänt från strider i hemlandet anses tio personer extra farliga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet