I juni månad uppmättes extrema temperaturer på många håll i Europa men juni 2016 var varmare i genomsnitt. Foto: AP/TT Boris Grdanoski

Extremvärme allt vanligare i världen

Uppdaterad
Publicerad

Juni var varmare än normalt i stora delar av Europa med höga temperaturer. Även i Sibirien, i södra Kalifornien och i norra Afrika har rekord slagits i år. I Sverige var framförallt maj månad ovanligt varm.
– Det extremt varma vädret blir vanligare än det extremt kalla vädret och tyder på klimatförändringar, säger forskare till SVT Nyheter.

Under maj månads värmebölja i Sverige låg medeltemperaturen i stora delar av landet på mer än fem grader över det normala.

Vid en jämförelse med hela Europa var maj månad 2,5 grader över genomsnittet, enligt EU:s meteorologiska institut, Copernicus, som jämför med genomsnittstemperaturen mellan åren 1981-2010.

Varmt även i juni

Nu finns data sammanställt över juni månad och halva juli. I Sverige var det mer än tre grader varmare än normalt i Götaland och större delen av Svealand, på många håll till och med mer än fyra grader över genomsnittet för perioden 1961-1990, som SMHI jämför med.

Även i norra Svealand och södra Norrland  var vädret under den perioden varmare än det brukar vara. Där låg temperaturen på mellan en och två grader över genomsnittet.

Rekordnivåer i Europa

I delar av Europa var vädret under juni varmare än normalt. I Storbritannien uppmättes rekordnivåer på 31,9 grader i Glasgow och 29,5 grader i Belfast. Men i Europa var juni 2016 var varmare i genomsnitt än i år.

Europa hade i genomsnitt 2,5 grader över det normala under maj månad. Rekordvärme uppmättes i Glasgow och i Algeriet, enligt EU:s meteorologiska institut. Foto: SVT Design

I Algeriet uppmättes i år Afrikas högsta temperatur, 51,3 grader.

Norra Sibirien hade mer än 30 grader varmt under en längre period – sju grader över det normala. I Jerevan i Armenien noterades 42 grader och i Tblisi i Georgien 40,5 grader, enligt WMO, den meteorologiska världsorganisationen.

I delar av norra Sibirien var temperaturerna ovanligt höga under juni månad, enligt WMO, den meteorologiska världsorganisationen. I Tblisi i Georgien uppmättes nytt värmerekord, även i Jerevan i Armenien. Foto: SVT Design

Södra Kalifornien har haft rekordnivåer på över 45 grader. 48,9 grader i staden Chino, vid Hollywoods flygplats uppmättes 45,6 grader.

Värme mer extremt

– De normalt varma områdena på jorden har haft mer extrema avvikelser än de kalla områdena, säger Joel Mellin, meteorolog på SVT.

– Skandinavien utmärker sig med extrem värme för våra förhållanden. I Italien är det också varmt men där är det mer normalt, säger han.

Global uppvärmning

Han får medhåll av klimatforskare Erik Kjellström, klimatforskare på Rossby Centre vid SMHI:s forskningsavdelning.

– Det extremt varma vädret blir vanligare än det extremt kalla. Vintrarna blir inte lika kalla och långvariga utan allt varmare, säger han. Erik Kjellström anser att resultaten i år ligger i linje med beräkningsmodeller för klimatet om global uppvärmning.

– Klimatet blir varmare, mätningarna pekar tydligt i den riktningen. Sannolikheten för höga temperaturer och nya värmerekord ökar i takt med den globala uppvärmningen, säger Erik Kjellström på Rossby Centre till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.