Donald Trump Foto: TT

Få förstår innebörden av PR bättre än Trump

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det finns ett uttryck här i USA som lyder ungefär så här: ”Du säger hoppa, jag frågar hur högt?” Det går ut på att illustrera att man gör vadhelst någon vill, följer dennes minsta vink.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Det är näst intill omöjligt att inte tänka på det viset när Donald Trump i helgen ånyo sa att han hade ett nytt avslöjande på G, och samtliga större tv-kanaler avbröt sina ordinarie tablåer för att sända live. Min mobil vibrerade i 30 minuter på grund av notiser och nyhetsflashar från alla större medier som berättar att NU hände det.

Den enorma nyheten?

USA-val 2016

Trump erkände, åtta år senare, att USA:s president var född i USA.

Två timmar senare diskuterade CNN fortfarande ämnet. När jag slog av teven ringde ett annat amerikanskt uttryck i öronen. (Vi kan diskutera eventuella likheter med Dolph Lundgren, som också tänkte mycket på engelska istället för svenska, en annan gång.)

Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.

Trumps PR är ovärderlig

Sedan jag flyttade till Washington för två månader sedan har liknande scenarion utspelats gällande den republikanske presidentkandidatens immigrationstal, hans plan för utrikespolitik och hans ekonomiska strategi. 

På mitt allra första jobb som journalist, på Skaraborgs Läns Tidning, diskuterade vi Bert Karlsson på en fikarast.

Min chef sa att någon försökt räkna ut hur mycket Skara tjänat på att ha Sommarland-skaparen/Fame Factory-direktören/Ny Demokrati-ledaren/Melodifestivalkungen boende där, i all sin bröliga burdushet.

Tycka vad man vill om honom, men stan hade tjänat massor av miljoner i gratis PR bara genom att Bert Karlsson ständigt syntes, menade chefen.

Med samma logik kan den publicitet som Trump får inte köpas för pengar. Den är ovärderlig.

Clintons kampanj börjar blekna

Sedan jag gick hem från jobbet i fredags har jag inte kunna sätta på vare sig Fox News, MSNBC eller CNN en enda gång utan att mötas av en diskussion om hans förehavanden.

Vad Clinton gjort i helgen hade jag länge ingen aning om, det tog lite letande att snoka fram.

Hon har tydligen hållit ett tal för en grupp svarta kvinnor om deras svårighet att få lika lön för lika arbete. Sedan har hon, tillsammans med president Obama, deltagit i ännu ett möte för kvinnor i kongressen. Och så har hon gästat en pratshow. Samma pratshow som ett dygn tidigare basunerade ut bilder på när programledaren lite härligt busigt rufsade Trump i håret. Om vad som sades i Clintons intervju står det inte ett ord.

Varför blir något egentligen en nyhet?

En nyhet definieras som ett meddelande som offentliggjorts där innehållet är något betydelsefullt – en händelse, process eller ett tillstånd – som tidigare varit okänt.

Tiden när man skulle sätta agendan med konkreta förslag är ett minne blott, nu handlar det om att mata ett ständigt flöde på sociala medier och kanaler som sänder dygnet runt.

Trump förstår innebörden av PR

Syns du inte spelar det ingen roll hur bra dina förslag är.

Ingen förstår innebörden av de orden bättre än Trump. Få verkar förstå dem sämre än Clinton. 

Amerikansk media anklagas ofta av republikanernas kandidat själv för att vara anti-Trump. Han kallar till exempel CNN för Clinton News Network.

Men vem av kandidaterna är det som vinner mest på kanalens nyhetsvärdering?

Med 50 dagar kvar till valet uppskattas sannolikheten att Donald Trump vinner vara nästan 40 procent. 

För 50 dagar sedan var siffran fem procent.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet