Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur stark är den ryska krigsindustrin? Se satellitbilderna före och efter fabriksutbyggnaderna i klippet. Foto: Markus Ljungholm och Airbus

Fabrik för fabrik: Här rustar Ryssland för långvarigt krig

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska krigsindustrin går på högvarv och produktionen har mångdubblats på så gott som alla områden – enligt Ryssland. Uppgifterna är svåra att bekräfta – men satellitbilder visar åtminstone tecken på ett land som rustar för långvarigt krig.

Det handlar om runt 1 300 företag med totalt två miljoner anställda. Det motsvarar 2,7 procent av den ryska arbetskraften.

Samtidigt kommer försvarsutgifterna stå för nästan 40 procent av den ryska statsbudgeten 2024.

Kriget i Ukraina

Satellitbilder avslöjar utbyggnad

I vissa fall går det att se en industriell upprustning med blotta ögat, som Radiofree Europe var först att rapportera om. På satellitbilder går det att se hur flera nya industribyggnader färdigställts.

– En del har varit planerat och på gång under flera år, medan annat verkar vara nystartat. I vissa fall verkar det ha forcerats fram för att bli klart, säger Tomas Malmlöf, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och expert på rysk försvarsindustri.

Stora utmaningar

Trots stor budget och nya byggnader står industrin inför flera utmaningar. En av dem är kompetensbrist.

– Av de två miljoner anställda brukar man tala om en kompetensbrist på ungefär 400 000 personer. Det handlar om forskare, ingenjörer och kvalificerade verktygsarbetare, säger Tomas Malmlöf.

Rysslands militära forskning är underfinansierad i jämförelse med till exempel USA och Kina, enligt Malmlöf. Och ovanpå allt har de i många år gjort sig beroende av västerländska verktygsmaskiner.

– På grund av sanktionerna får de här maskinerna inte längre den service eller omvårdnad som de behöver, och det här är ett problem som förmodligen kommer växa på sikt.

Beroende av krig

Ytterligare en nackdel för de ryska företagen är att de ofta är helt och hållet inriktade på militär produktion. Det går att jämföra med västerländska försvarsföretag som Boeing och Saab som vid sidan av vapensystem haft en omfattande civil produktion.

– Vad händer då om den eviga freden bryter ut? Då står man med en stor industrianläggning och dyr produktionsapparat utan kunder. Det är det här man till varje pris vill undvika inom alla försvarsindustrier, säger Tomas Malmlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet