Enligt Facebook finns det inga tecken på att användardata har läckt till följd av driftstoppet. Foto: ED JONES/TT

Facebook: Routerstrul bakom haveriet

Uppdaterad
Publicerad

En uppdatering som gick snett låg bakom måndagens haveri på Facebook, Instagram och Whatsapp.

Det uppger Facebook, som än en gång ber om ursäkt för störningarna.

”Vi beklagar besväret”, skriver Santosh Janardhan, vice ordförande för Facebooks infrastruktur i ett inlägg.

Strax efter midnatt, svensk tid, började Facebook, Instagram och Whatsapp att fungera igen efter att ha legat nere i sex timmar. På tisdagsmorgonen kom Facebook, som äger alla tre plattformar, ut med en första förklaring bakom det långa stoppet.

Orsakerna var enligt bolaget ett försök att ändra konfigurationen i ett antal routrar som koordinerar trafiken mellan Facebook-servrar. Men det hela skulle istället leda till att sajterna slutade att fungera helt och hållet.

”Denna störning av nätverkstrafiken hade en snöbollseffekt på hur våra datacenter kommunicerar, vilket gjorde att våra tjänster stannade”, skriver Santosh Janardhan.

Tre miljarder användare

Enligt SVT:s techkorrespondent Alexander Norén tyder inget på att måndagens stopp orsakades av en attack.

– Det känns lite som om den mänskliga faktorn har varit framme här. Det var så illa att deras egna interna datorsystem havererade också, säger Alexander Norén i SVT:s Morgonstudion.

Totalt påverkades nästan tre miljarder användare.

– För vissa kan det tyckas som en liten sak att sociala medier ligger nere ett tag. Men i vissa delar av världen är Facebook och Whatsapp en viktig digital infrastruktur där man hämtar sina främsta nyheter ifrån och kommunicerar med varandra, säger Alexander Norén.

Ingen användardata ska ha äventyrats

Förutom att användare under avbrottet inte kunde scrolla sina flöden eller skriva till sina bekanta påverkade det företag som är beroende av försäljning via plattformarna – liksom annonsörer som använder sig av dem för att synas.

”Till alla människor och företag runt om i världen som är beroende av oss, beklagar vi besväret med dagens avbrott på våra plattformar”, skriver Santosh Janardhan.

Enligt Facebook finns det inga tecken på att användarinformation har läckt till följd av driftstoppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.