Facebook stäms av en federal domstol i USA för integitetskränkning efter att ha strunta i att skydda användares personliga information. Foto: Thibault Camus/AP/TT

Facebook stäms – anklagas för att ha kränkt användarnas integritet

Publicerad

Facebook har stämts i en federal domstol i USA för att ha kränkt användarnas integritet, i spåren av skandalen kring Cambridge Analytica. Samtidigt kommer nya avslöjanden om hur företaget delat med sig av användares personliga information.

Facebook medgav tidigare i år att information från 87 miljoner användare samlats in och delats med det brittiska konsultföretaget Cambridge Analytica.

Stämningen har lämnats in av den högste åklagaren i District of Columbia, som omfattar huvudstaden Washington. Åklagaren Karl Racine säger att Facebook inte lyckats skydda användarnas privata information och vilselett dem angående vilka som fått tillgång till uppgifterna.

Fler granskningar

Facebook kommenterar att bolaget tagit del av stämningen och ser fram mot ”fortsatta diskussioner med delstatsåklagare i DC och på andra platser”.

Ytterligare minst sex delstater har inlett liknande granskningar av det sociala medieföretagets integritetsskydd.

Aktiekursen sjönk

På tisdagen publicerade tidningen The New York Times nya besvärande uppgifter om att runt 150 företag, bland dem Amazon, Microsoft, Netflix och Spotify, fått ta del av Facebookanvändares personliga uppgifter. Bland information som Facebook delat med sig av finns vänlistor och privata meddelanden.

Facebooks aktiekurs sjönk med 7,2 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer