Facebook ska enligt ett läckt dokument brutit mot egna integritetsföreskrifter och gett företag möjligheten att ta del av användares personliga information. Foto: Elise Amendola/AP/TT

Uppgift: Facebook lät företag läsa användares privata meddelanden

Publicerad

Facebook har delat med sig av sina användares privata information till över 150 företag, utan att användare gett sitt godkännande. Det framkommer i ett hundra sidor långt dokument som The New York Times har tagit del av. Bland annat har företag kunnat läsa användares privata meddelande.

Facebook har under flera år erbjudit över 150 samarbetspartners, mestadels internetföretag, exklusiv tillgång till användares personliga information och struntat i att följa egna uppsatta integritetsiföreskrifter. Det visar handlingar daterade 2017 som har läckt till The New York Times.

Syftet från Facebook att dela med sig av informationen har varit att etablera långvariga samarbetspartners och säkerhetsställa ekonomisk tillväxt.

Insyn i privata meddelanden

Företag som Netflix, Spotify och Microsofts sökmotor Bing ska enligt uppgifter ha fått möjligheten att läsa privata meddelande som skickats mellan användare i chatverktyget messenger.

Facebook gav bland annat e-handelsjätten Amazon tillåtelse att hämta kontaktinformation från tillagda vänner. Nätportalen Yahoo fick möjligheten att titta på användares streamningar, det till trots att Facebook offentligt gått ut och sagt att den typen delningar stoppats flera år tidigare.

Inte kunnat missbrukas

Chefen för Facebooks säkerhetsinställningar Steve Satterfield säger i en skriftlig kommentar till CNN att samarbetspartners med tjänster som integreras med sina användares Facebookkonton inte har kunnat använda informationen för eget syfte.

Åtkomst till data från Facebooks 2,2 miljarder användare världen över har visat sig vara högt eftertraktat, och företag är villiga att betala enorma summor pengar för att ta del av informationen.

Facebook har senaste året skakats av en rad skandaler kopplat till hanteringen av sina användares personliga information. Tidigare i år avslöjades dataanalysföretaget Cambridge Analytica för att ha byggt verktyg på insamlad Facebookdata i syfte att påverka utgången i det amerikanska presidentvalet 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer