Tonåringar väljer i allt högre utsträckning andra tjänster än Facebook för att kommunicera med sina vänner. Foto: Scanpix

Facebook tappar användare – särskilt bland yngre

Uppdaterad
Publicerad

Medelåldern för Facebook-användare har ökat från 38 år till 41 år under det senaste året, och antalet “mammor” på sajten ökar skarpt, enligt analysföretaget Right Mix Marketing Inc. Samtidigt tappar man allt fler av de yngre användarna till andra sociala medier som Whatsapp, Snapchat, Kik och Tumblr.

Whatsapp menar nu att de är större än Twitter med över 300 miljoner aktiva användare, även om användandet inte är direkt jämförbart. I Sverige har Kik spridits som en löpeld, men även Whatsapp och Snapchat är populära, liksom Instagram.

7 procents minskning

I analysen har man främst tittat på användandet i USA och Kanada, där det totala användandet av Facebook ser ut att ha minskat med i genomsnitt nästan 7 procent sedan i höstas, och de trender som uppträder där brukar rätt snabbt ta sig över Atlanten till våra trakter.

Facebook har själva uppmärksammat problemet i en finansiell rapport (10-K 2012) där de skriver “Vi tror att en del av våra användare, särskilt de yngre, är allt mer medvetna om och aktivt engagerar sig i andra produkter och tjänster som liknar Facebook”.

”Föräldrarna på Facebook”

Enligt undersökningen är de mest vanliga kommentarerna från tonåringar kring deras minskade intresse för Facebook dessa: “Mina föräldrar är på Facebook”, “För många annonser” och “Är uttråkad av det”. Utvecklingen på det mobila området där många olika appar slåss om användarnas intresse har inte heller varit en fördel för Facebook. I en rapport från Nielsen  uppges att tonåringars användande av olika mobila tjänster och appar ökat med 256% sedan samma tid förra året, räknat i datamängd. Och i mobilen är Facebook bara en av många konkurrenter.

Kan dölja sig

I en undersökning från The Parentszone uppgav 67% av tonåringarna att de “vet hur man döljer vad de gör på nätet för sina föräldrar” – exempelvis genom att använda andra tjänster än Facebook – som deras föräldrar inte känner till.

Siffrorna bådar inte gott för den sociala nätverksjätten vars aktiekurs gått kräftgång sedan introduktionspriset på 38 dollar. Aktien handlas idag till 25 dollar,och sjönk 3.51% under det senaste dygnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.