• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet på Putins påstådda kärnvapen, och hör Carl Fridh Klebergs förklaring vad det egentligen visar, i videon. Foto: TT/SVT/Faksimil

Falska påståendet: Putin flyttar kärnvapen efter svenska Natobeskedet

Uppdaterad
Publicerad

”En dödskonvoj beger sig mot Moskva”. Det är bara en av många olycksbådande inlägg i sociala medier som påstår att Putin nu flyttar kärnvapen på grund av Sveriges kommande Natomedlemskap – men riktigt så ligger det inte till.

Ett videoklipp som visar militära fordon som rullar fram har under onsdagen och torsdagen fått stor spridning på X.

Klippet påstås visa kärnvapen som Vladimir Putin nu flyttar närmare Europa, och delas med hotfulla inlägg om att tredje världskriget är nära och att Nato måste ge upp.

SVT verifierar
Två exempel på tweets som handlar om videoklippets påstådda innehåll. Foto: Faksimil X

– Det här är ett exempel på en tendens man ser i sociala medier, en sorts hejarklacksmentalitet. Konton som i det här fallet tycks stötta Ryssland, eller i alla fall ser sig som anti-väst eller anti-Nato använder den här typen av drastiska inlägg för att elda på och överdriva konflikter, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Klippet föreställer inte Rysslands respons på Sveriges kommande Natomedlemskap, tillägger han.

Se klippet, och hör Carl Fridh Klebergs förklaring vad det egentligen visar, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet