Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur allvarligt är Rysslands kärnvapenhot? Och vilken kärnvapenmakt är mest modern? Här är tre frågor och svar om dagens kärnvapen. Foto: Russian Defense Ministry Press Service/AP/TT

Läckta dokument: Då kan Ryssland tänkas ta till kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Ryska militären har övat på ett scenario där man använder taktiska kärnvapen i tidigt skede av en konflikt med en världsmakt. Det visar hemligstämplade dokument som Financial Times tagit del av.

Enligt bedömare som tidningen talat med visar dokumenten att tröskeln för användandet av kärnvapen är lägre än vad president Vladimir Putin medgett offentligt.

Dokumenten uppges komma från källor i väst och består av 29 militära filer som upprättats mellan 2008 och 2014.

Övat på kinesisk invasion

I materialet finns operativa principer för kärnvapenanvändning, till exempel utbildningsmaterial som visar att militär i östra Ryssland övat på scenarier där landet invaderas av Kina.

I en av övningarna beskrivs hur Ryssland skulle kunna svara med taktiska kärnvapen för att stoppa Kina från att avancera med en andra våg av invaderande styrkor.

Ryssland och Kinas relation har förbättrats avsevärt det senaste åren men enligt de experter Financial Times talat med är det hemligstämplade materialet fortfarande relevant för den ryska kärnvapendoktrinen.

I ett annat dokument, som inte kopplas till Kina, beskrivs att kärnvapen skulle kunna användas om en fiende tar sig in på ryskt territorium, om Ryssland förlorar enheter som kontrollerar gränsen eller vid en nära förestående fiendeattack med konventionella vapen.

”Kärnvapen ett politiska beslut”

Kristina Melin är säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Hon konstaterar att bilden som framgår av Financial Times stämmer överens med den gängse bilden av hur Ryssland ser på sina kärnvapen.

– Det som är nytt är uppgifterna om de specifika villkoren för kärnvapenanvändning i den ryska militären.

Hon poängterar dock att kärnvapenanvändning är ett politiskt beslut.

– Militära övningar och planer, inklusive med kärnvapen, handlar om att skapa förmåga och handlingsalternativ. Och innebär inte att de faktiskt kommer användas just på det sättet.

Hur den ryska kärnvapentröskeln ser ut idag kan bara Ryssland svara på, enligt Melin.

– Ryssland under sin invasion av Ukraina återkommande påtalat sitt kärnvapeninnehav och risken för eskalering. Man vill skrämma och skapa osäkerhet i Väst. Samtidigt har det stannat just vid retorik.

Vad är skillnaden på strategiska och taktiska kärnvapen?

”Grovt sett är strategiska vapen de som går att skjuta från en kontinent till en annan, och som fungerar avskräckande genom att visa att ’vi kan alltid nå er’.

Taktiska vapen är vapen som kan användas i vanliga vapensystem, där konventionella stridsspetsar byts ut mot kärnstridsspetsar.”

Källa: FOI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.