”Sök skydd omedelbart. Detta är inte en övning”. Larmet, som senare visade sig vara falskt, gick ut till mobiltelefoner och i teve-sändningar. Foto: TT

Falsklarm om robotangrepp på Hawaii skapade panik

Publicerad

Myndigheterna på Hawaii skickade under kvällen ut en varning om ett robotangrepp till sina invånare – av misstag. Larmet skapade panik hos medborgarna. Hawaiis guvernör David Ige bekräftar att ”någon tryckte på fel knapp”.

”Ballistisk robot på väg mot Hawaii. Sök omedelbart skydd. Det här är inte en övning.”, stod det i meddelandet.

Varningen skickades till invånarnas mobiltelefoner, samt bröt teve-sändningar och skapade panik på Hawaii.

De som fick varningen uppmanades stanna inomhus, ta skydd och hålla sig borta från fönster.

Myndigheterna bekräftade kort efteråt att det rörde sig om ett misstag.

Även polisen i Honolulu meddelar att det ”inte finns något hot mot Hawaii”.

”Det står att roboten ska komma om en minut”

Hawaiis guvernör David Ige bekräftar för CNN att ”någon tryckte på fel knapp” vilket orsakade att ett larm om ett förestående robotangrepp felaktigt gick ut. Händelsen ska ha inträffat i samband med ett skiftbyte.

”Det som hände i dag är helt oacceptabelt. Hela delstaten blev vettskrämd”, skriver den amerikanska senatorn från Hawaii, Brian Schatz på Twitter.

Omkring 1,3 miljoner människor bor i delstaten Hawaii som består av flera öar.

Ökande hot från Nordkorea

Hawaii återinförde tester för kärnvapenattacker förra året, i och med det ökade hotet från Nordkorea. I december var det första gången sedan kalla kriget som varningssignalen testades.

Den senaste tiden har samtidigt hotet från Nordkorea ökat. Så sent som i september utfördes ett kärnvapentest av landet. Nyligen rapporterade lokala medier att en robot från Nordkorea kan nå till Hawaii på 20 minuter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer