Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina tankar är alltid i Ukraina” Foto: Mikael Jansson/Enno Ladwig/SVT

Nya siffror: 14 miljoner har flytt kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

14 miljoner ukrainare har fått lämna sina hem – av dessa har nästan åtta miljoner lämnat landet helt. Av dessa har nästan 50 000 sökt skydd i Sverige. SVT besöker en av de familjer som bosatt sig i Norrtälje.

– Mina tankar är i Ukraina, alltid, säger den tidigare fastighetsmäklaren Alesia Zahray till SVT:s team.

Tidigt en morgon för nio månader sedan invaderade Ryssland Ukraina. Kriget utlöste den största flyktingvågen i Europa sedan andra världskriget. Hittills har runt 14 miljoner ukrainare flytt, både inom och utom landet, enligt den senaste statistiken från UNHCR. Nästan åtta miljoner har lämnat Ukraina och tagit sig till framför allt Tyskland och Polen, som båda tagit emot över en miljon ukrainare.

Fram till idag har knappt 50 000 ukrainare sökt skydd i Sverige, enligt Migrationsverket.

En fot i Sverige och en i Ukraina. Så beskriver många ukrainaflyktingar själva sin situation. SVT har återbesökt en familj, som bit för bit bygger en ny tillvaro i Sverige. I Norrtälje finns vardag och trygghet, men också en ständig ström av nyheter om krig och våld i hemlandet – där pappa är kvar.

– En natt drömde jag att min pappa hade kommit till Sverige och att han bodde här. Det var en bra dröm, säger Alesia Zahrays dotter Adriana till SVT:s team.

Miljontals internflyktingar

Sex miljoner ukrainare har flytt inom landet. Det är en grupp som lever under påvra förhållanden, enligt Karolina Lindholm Billing, chef för FN-organet UNHCR i Ukraina.

Av de som flytt inom landet har många varit utan inkomst i flera månader och bott i olika sorters tillfälliga boenden.

– Många internflyktingar kämpar för att återuppbygga ett liv på den nya plats i Ukraina där de befinner sig nu, säger hon i Aktuellt.

UNHCR arbetar bland annat med att se till att förstörda bostäder åter blir beboeliga, säger Karolina Lindholm Billing. Därtill arbetar de med så kallade värmestationer, där invånare kan värma sig medan den kalla ukrainska vintern är i antågande.

Se Alesia och hennes döttrars liv i Norrtälje i videon ovan.

Migrationsstatistik från Ukraina

Så många har flytt från Ukraina totalt:

7 843 714 ukrainare har flytt landet

Så många ukrainska flyktingar har de största mottagarländerna i EU tagit emot:

Polen: 1 497 849

Tyskland: 1 019 789

Tjeckien: 460 415

Italien: 173 231

Spanien:153 054

Antal ukrainare som sökt skydd i Sverige (eller asyl) sedan kriget bröt ut 24 februari:

49 108 (Cirka 7 000 av dessa har rest tillbaka till Ukraina eller lämnat Sverige)

Källa: UNHCR och Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.