Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Familjen bor i garaget i Mykolajiv i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En gång var det en smörjgrop och förråd – nu är det i stället sovrum för familjen Albesjenko i Mykolajiv i södra Ukraina. Sedan krigets början bor många familjer i sina bilgarage.

– Det var jobbigt i början, men nu har vi vant oss, säger Svitlana Albesjenko som bor i ett garage tillsammans med sin man och två döttrar.

I Ukraina fortsätter beskjutningen av civila mål. Människorna måste förbereda sig på fortsatt krig och en besvärlig vinter. Familjerna i garagen tror att de kommer att klara sig – de har tillräckligt med mat och bränsle. I garaget finns rinnande vatten, värme och en generator i reserv.

– Det är sällan vi hör explosionerna, det är mest mamma och pappa som hör dem. När vi vaknar somnar vi bara om igen, säger dottern Alina.

Kriget i Ukraina

Deras lägenhet ligger några hundra meter bort. Där bor katten och fåglarna. Dit går de varje dag för duscha, tvätta och mata djuren. Svitlana förklarar att hon värderar livet för högt för att bo kvar i lägenheten när bomberna faller.

Se mer om familjens situation i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet