Kalityfängelset i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, där kvinnan suttit fängslad. Foto: SVT

Fängelsedömd svenska släppt i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

En svensk kvinna som har varit frihetsberövad sedan 2010 och suttit fängslad i Etiopien har benådats av den etiopiska regeringen.

– Hon är kvar i Etiopien och ambassaden i Addis Abeba följer ärendet noga, säger UD till SVT Nyheter.

Kvinnan har dömts till 25 års fängelse i Etiopien för att ha utgett sig för att vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige, skriver Expressen.

Det ska hon ha lurat till sig

I flera år har även svensk polis sökt henne och hon har varit häktad i sin frånvaro för miljonbedrägerier i Sverige, enligt Expressen. Sverige har försökt få henne utlämnad, men nyligen lades fallet ner.

Hon ska bland annat ha lurat till sig pengar från banker genom att låtsas vara en annan kvinna, lurat till sig mobilabonnemang, socialbidrag och hotellnätter, enligt tidningen.

Fortfarande kvar i Etiopien

UD bekräftar att en svensk kvinna har benådats.

– En svensk kvinna som har varit frihetsberövad sedan 2010 har benådats. Hon är kvar i Etiopien och ambassaden i Addis Abeba följer ärendet noga. I övrigt har vi ingen ytterligare information att lämna, säger Catharina Österman, på UD:s pressjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.