I ett klipp som spreds på måndagen visas den fängslade regimkritikern Roman Protasevitj upp.

Fängslade aktivisten visas upp i videoklipp – påstås vara vid god hälsa

Uppdaterad
Publicerad

I en video som sprids på nätet visas den fängslade aktivisten Roman Protasevitj upp. I klippet uppges han erkänna brott.

– Det här är ytterligare en skandal, säger SVT:s korrespondent Bert Sundström om regimens agerande.

Belarusiska myndigheter uppgav på måndagen att Roman Protasevitj befinner sig i ett häkte i huvudstaden Minsk. På måndagen spreds ett klipp där Roman Protasevitj uppger sig vara vid god hälsa. Han säger också att han erkänner att han haft del i att organisera massprotester i Minsk i fjol.

Protasevitj pappa säger till Reuters att han misstänker att sonen blivit tvingad att framträda, kanske även misshandlad.

– Det är inte hans ord, det är inte hans intonation. Han är väldigt reserverad och man kan se att han är nervös, säger Dimitrij Protasevitj.

”Misskrediterar kritiker”

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström menar att släppet av videon stämmer väl överens med hur regimen i Belarus arbetar.

– Det handlar om att visa att de man griper är brottslingar. Det är ytterligare ett flagrant exempel på hur regimen i Minsk brukar alla möjligheter att misskreditera de man uppfattar som kritiska. Jag skulle säga att det här är ytterligare en skandal, säger Bert Sundström i Aktuellt.

Greps på flygplan

På söndagen tvingade Belarus regering ett passagerarflygplan att landa i Minsk. Ombord på planet fanns regimkritikern Roman Protasevitj. När planet landat greps han av belarusisk polis och fördes bort.

Protasevitj lever sedan två år tillbaka i exil utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.