En kvinna i Hotan i kinesiska Xinjiangregionen skjutsar några barn på en moped. Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina fängslar föräldrarna – nu skickas barnen till internat

Publicerad

Nära en halv miljon barn i provinsen Xinjiang i Kina har tagits från sina familjer och placerats på internatskolor. Syftet är att ingjuta lojalitet till landets styrande kommunistparti, skriver The New York Times.
– Den långsiktiga strategin är att erövra, fängsla och vinna över den unga generationen redan från början, säger forskaren Adrian Zenz till tidningen.

Det har sedan tidigare kommit rapporter om att uigurer i kinesiska Xinjiangprovinsen fängslats i indoktrineringsläger. Enligt uppskattningar från FN ska det röra sig om minst en miljon människor. Det handlar främst om muslimer från folkgruppen uigurer, men även från andra muslimska minoritetsgrupper som kazaker och hui-folket

Nu kommer uppgifter om att många av de fängslades barn också drabbas.

Nära en halv miljon barn har separerats från sina familjer och placerats på avskilda internatskolor. Det framgår av av ett dokument som publicerats på en statlig kinesisk hemsida, rapporterar The New York Times.

”Vinna över den unga generationen”

Barnens föräldrar och släktingar bedöms vara olämpliga vårdnadshavare och skickas iväg för att jobba på annan ort eller fängslas i indoktrineringslägren.

– Den långsiktiga strategin är att erövra, fängsla och vinna över den unga generationen redan från början, säger Adrian Zenz, som har forskat på hur Kina separerar uiguriska familjer, till The New York Times.

Enligt dokumentet har det styrande kommunistpartiet som mål att kunna driva en till två internatskolor i var och en av Xinjiangs över 800 städer i slutet på nästa år.

Förklaringen: Bekämpar fattigdom

Kommunistpartiets förklaring till skolorna är att det är ett sätt att bekämpa fattigdom, när barnens föräldrar inte kan ta hand om dem. Men i samma dokument framgår det också att internaten är ett sätt att  ”assimilera” och ”indoktrinera” barn från en tidig ålder, utan att de påverkas av sina familjer.

Samtidigt som myndigheter i Xinjiang anställt tusentals lärare från hela Kina har flera framträdande uiguriska lärare fängslats.

Dessutom lärs inte uiguriska längre ut till skolbarn – i stället lär man ut kinesiska. Det kan jämföras med för tre år sedan då endast 38 procent av skolundervisningen skedde på kinesiska i regionen.

Enligt uppskattningar från FN har minst en miljon människor placerats i kinesiska interneringsläger. Det handlar främst om muslimer från folkgruppen uigurer, men även från andra muslimska minoritetsgrupper som kazaker och hui-folket.

Det finns åtminstone runt hundra läger som är tillräckligt stora för att identifieras med hjälp av satellitbilder. Men det totala antalet kan uppgå till över 1 000, enligt experter.

Shohrat Zakir, ledare för Xinjiangs delstatsregering, beskrev hösten 2018 lägren som arbetsträningscenter för människor som misstänks för småbrott. Han har också beskrivit lägren som en del av ett arbete mot terrorism.

Ett stort antal drabbade personer som befunnit sig i lägren vittnar om tortyr och politisk hjärntvätt. Bland annat i en rapport från Human Rights Watch som publicerades våren 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.