Foto: Vasily Maximov/AP/TT, AP

Fångutväxling i Ukraina och Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Den utväxling av fångar mellan Ryssland och Ukraina som det ryktats om i över en vecka genomfördes till sist idag. Sammalagt gällde utväxlingen ett sjuttiotal personer.

Ett ryskt plan med de personer som Ryssland ville ha från Ukraina landade på Vnukovoflygplatsen utanför Moskva runt halv ett, och bara några minuter senare landade ett ukrainskt plan med frisläppta ukrainare på flygplatsen Borispol utanför Kiev.

Bland de frisläppta ukrainarna fanns alla de 24 sjömän som Ryssland tillfångatog under en militär konfrontation i det smala sund som skiljer mellan Ryssland och den ukrainska Krimhalvön, som Ryssland har annekterat. Också den ukrainske filmaren Oleg Sentsov, som 2014 greps av ryska styrkor och dömdes till tjugo års fängelse är en av de släppta.

”Högsta prioritet”

Av dem som Ukraina släppt är två personer de mest intressanta. En var tidigare chef för den ryska nyhetsbyrån RIA novosti i Kiev. Den andre är en man som troligen var direkt inblandad när en rysk robot sköt ner det malaysiska passagerarplanet över separatistkontollerat område i östra Ukraina sommaren 2014.

Att utväxlingen blev av är en stor framgång för Ukrainas nye president, Volodymyr Zelenskyj, som i månader har sagt att hans högsta prioritet var att få hem fångar från Ryssland. Men om utväxlingen också innebär en öppning för vidare förhandlingar för att få stopp på kriget i östra Ukraina och för att Ryssland ska återlämna Krim är ytterligt tveksamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.